Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog setera starog 2.5 god. Prije 3 mjeseca primjetila sam da slabo jede i da naglo mršavi, da gubi kondiciju, pokretljivost i raspoloženje. Zvala sam lokalnog veterinara koji je do sada isprobao sve moguće na tome psu ali to nije dalo nikakvih rezultata; pas i dalje ne može da se normalno kreće, zabacuje desnom nogom, ne može uskočiti u gepek od auta, što je vidno u predjelu kičme da jednostavno se počne tresti. Pas pije dosta vode i normalno jede, u lancu je živahan ali kada se pusti u lovište uopće nema pokretljivost. Molim Vas za vašu dijagnozu.
S poštovanjem, Jelena

O: Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Možda Vaš ljubimac trpi bol uslijed radosti što Vas vidi, jer zna da će biti pušten s lanca, a problemi stražnjih nogu se tada intenziviraju samim kretanjem. Sama činjenica da li šepanje nastaje nakon mirovanja ili nakon duljeg kretanja, u pasa može uputiti na određene patološke procese u lokomotornom sustavu.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta, ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Cilj procjene bolesti koštano-mišićnog sustava je lokalizacija i stupanj oštećenja, o čemu direktno ovisi prognoza. Kako dijagnoza zahtjeva točnu procjenu simptoma, anamneze i fizičkog statusa životinje, kompletan pregled lokomotornog sustava ima najveći utjecaj: inspekcija, palpacija, dijagnostičke injekcije, rentgenska pretraga te ultrazvučna pretraga. Osim navedenih, u dijagnostici se koriste i sljedeće metode: nuklearna scintigrafija, kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MRI). Dijagnostičke i terapeutske tehnike za rješavanje koštano-mišićnih poremećaja znatno su uznapredovale s razvojem tehnike unazad nekoliko godina.

Liječenju problema s kretanjem u pasa pristupa se iz više smjerova: kontrola tjelesne težine, lijekovi protiv bolova, dodaci prehrani koji poboljšavaju pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog i potpornog tkiva (glukozamin i hondroitin: Vetoquinol Caniviton forte, TRM Stride plus tekućina, Petvital GAG tablete i prašak), akupunktura, fizikalna terapija, prehrana (medicinske linije hrane: Royal Canin Mobility special dehidrirana hrana, Hills j/d dehidrirana i konzervirana hrana, Eukanuba Joint Mobility dehidrirana hrana).

Sve nabrojane metode svrstavaju se u konzervativne metode, a postoji još i kirurško liječenje, isključivo prema indikaciji.

Na žalost, kako su naši odgovori informativne, a ne dijagnostičke prirode, doista ne mogu ulaziti u dijagnozu stanja Vašeg ljubimca. Možete se dodatno obratiti na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje raspolažu tehnologijom i stručnim osobljem za navedenu problematiku te možete sve pretrage načiniti na jednom mjestu. Kako imaju posebno radno vrijeme, prilažem i telefonski broj centrale Veterinarskog fakulteta pa se možete dogovoriti za termin: 01/2390-111.

OZNAKE: