Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas je imao piroplazmozu prije 2 mjeseca. Ima 8 godina, engleski koker spaniel, mužjak. Lečenje je bilo uspješno, hvala Bogu! Otada sad se pojavio drugi put slučaj da vuče zadnju nogicu i to, ako se dobro sjećam, pred hladan front. Kad počne da hoda, vuče nogu, ali posle staje na nogicu, čak i trči. Ali ako želim da ga podignem, zaplače. Kad pipkam ili masiram tu nogu ne reaguje uopće. Isto je bio slučaj i prošli put. Onda je bilo potrebno oko 6 dana i opet je bio onaj stari. Interesuje me da li je to posljedica piroplazmoze? Jer negde sam pročitala da posledice mogu biti čak i reumatske tegobe. Ili da ga vodim na detaljnu pretragu? Unapred se zahvaljujem. S poštovanjem, Sandra

O: Problem Vašeg psa može biti različitog uzroka.

Naravno, nije isključena povezanost reumatske boli s piroplazmozom, no ono pretpostavljam da je to ipak povezano s godinama Vašeg psa. Naime, moguće je da je došlo do problema na kralježnici u vidu discus herniae, što znači da je disk, koji se nalazi između kralježaka, malo izašao van, tj. pritišće živac koji ide u nogu (nervus ischiadicus). U tom slučaju se događa da kod pojačane aktivnosti noga zaboli ili, pak, kako Vi kažete, pred nagli dolazak promjena vremenskih prilika.

Svakako bih Vam preporučio da s Vašim psom posjetite specijaliziranu ambulantu za male kućne ljubimce ili pak Veterinarski fakultet Zavod za kirurgiju. Bilo bi dobro da se napravi kompletni neurološki pregled s pripadajućim probama testiranja živaca koji izlaze iz leđne moždine.Također, nije zgorega ni napraviti RTG pregled kralježnice. Nakon svega toga će se moći postaviti dijagnoza te pristupiti kvalitetnom liječenju problema kod Vašeg psa.

Ponekad liječenje kod takvih stanja može biti vrlo jednostavno, a opet vrlo efikasno. Postoji cijeli niz fizikalnih metoda liječenja, u vidu struje ili pak bazena s vodom. A što se tiče medikamenata (naravno, ako nije toliko teško stanje da nije inducirana operacija) nekada je dovoljno dati dvokratnu dozu kortikosteroida i Rimadyl tablete 10-ak dana, koje drastično mogu poboljšati stanje.
 
Ali nisu isključene slijedeće dijagnoze: hondromalacija (otapanje hrskavice), neoplazije, oštećenje cirkularnog sustava noge (tromboza), promjene ne noktima i mekušima, ostećenja tetiva ili nekog od dijelova lokomotornog sustava pripadajućeg ekstremiteta.

Toplo Vam preporučujem da posjetite Vašeg veterinara, koji će uz klinički pregled obaviti i druge objektivne metode dijagnostike, i na temelju dobivenih nalaza donijeti pravovaljanu i sigurnu dijagnozu, nakon čega će odrediti kvalitetno liječenje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: