dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku hrčka par mjeseci, nije baš nešto pitoma, znači ne dolazi sama u ruku, ali voli se penjati po ljudima. Svakodnevno je puštamo u šetnju po stanu koja ponekad traje i po nekoliko sati. U zadnje vrijeme (2 tjedna) primjetili smo da si radi zalihe hrane na 2 mjesta (ovisno u koju joj je prostoriju omogućen ulaz). Što to znači? Kavez joj je dugačak 57 cm, širok 35 cm, opremljen drvenom kućicom na kat, tunelima, kamenom za zubiće (koji ne upotrebljava, već radije grize rešetke), pojilicom, drvenim mostićem, te plastičnim kolutom koji također ne koristi. Dnevno joj mičemo piljevinu u kutu u kojem radi nuždu (malu, veliku obavlja u kućici), a tjedno joj detaljnije čistimo kavez (vrućom vodom, malo stare stelje ostavimo itd., već prema uputama). Zašto si skuplja hranu van nastambe? Zašto ne koristi kolut? Je li doista jako nesretna ako grize rešetke kaveza? Uz sjemenke dobiva svakodnevno svježe povrće. Unaprijed hvala, Zrinka


O: Vaš hrčak ima potpunu brigu te lijep i ugodan ambijent.

U prirodi hrčak skuplja hranu i nosi je u "vrećicama" u usnoj šupljini te je posprema na skrovita mjesta kako bi

napravio zalihu. To je njihova fiziološka potreba. Kad imaju obilje hrane, hrčci spremaju zalihu kako bi se osigurali za oskudna razdoblja. Oni ne shvaćaju da su kućni ljubimci i da će za njih hrane uvijek biti dovoljno.

Očito je da Vašoj ljubimici nastambu ustvari predstavlja cijeli Vaš stan te svoj kavez, koji je predviđen za nju, ona ne smatra domom. To Vam daje do znanja griženjem rešetki i željom da bude vani.

Hrčci su životinje koje se mnogu kreću i treba im omogućiti da se izmore (npr. u kotaču ili bubnju), međutim kako ste joj Vi omogućili i dopustili kretanje po stanu, što je zanimljivije i prirodnije, nije joj potreban kolut.

Možete Vašoj ljubimici dopustiti da i dalje tako živi te je pustiti da radi zalihe pa ako ih čistite, nemojte to raditi u potpunosti jer će ona smatrati da joj je hrana ukradena i da je treba još više skupljati.

Nadalje, možete dio prostora u stanu posvetiti njoj i pregraditi, a pritom koristite staklo i drvo, a ne rešetke.

Treća mogućnost je da joj uskratite hranu pa da počne trošiti svoje rezerve.