Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka kojeg smo nabavili u Pet centru u Rijeci prije mjesec dana. Primjetio sam da se na bočnim stranama često grize i češe. Na obje strane bliže stražnjim nogama pod prstima osjećam nešto poput madeža, ali nema otvorene rane. Hrčak je inače živahan, ne gubi dlaku i dobro jede. Da li postoji razlog za zabrinutost?
Hvala na pomoći,
Nikola.

O: Povremeno čohanje životinje je normalno i nije zabrinjavajuće.

Također postoji mogućnost prisustva kožnih nametnika, tj. ektoparazita kojih se lako rješava upotrebom preparata koji su registrirani za glodavce, u obliku praška ili spreja i to:

- Canina, Petvital Bioshocker spray - biološki ektoantiparazitik za zaštitu svih vrsta životinja od ektoparazita, njihovih larvi i jajašaca. Zaštita traje duže vrijeme. Proizvod je u potpunosti netoksičan, čak i prilikom duže uporabe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Osnovni sastojci su kokosovo ulje, ulje uljane repice, jojoba ulje, te eterična ulja.

- Canina, Petvital Verminex - Ovaj preparat je u obliku tekućine, sastavom potpuno prirodan, a sadrži biološka ulja bez kemijskih dodataka. Nanosi se nakapavanjem na kožu uzduž kralježnice (spot-on). Postupak se ponavlja jednom mjesečno.

- Catec, Petsoft micro spray - Koristi se za zaštitu od nametnika na svim kućnim ljubimcima. Ovo je čist biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem. Sadrži otopinu prirodnih ulja i njihovih derivata te voćne kiseline. Bez neugodnih je mirisa i biološki razgradiv.

- Beaphar, Insekticidni puder za glodavce protiv ušiju, buha i grinja - Ovaj preparat sadrži insekticid tetrachlorvinphos, nanosi se naprašivanjem te se nakon kraćeg vremena treba iščešljati sa životinje.

Što se tiče navodne izrasline, na žalost morat ćete posjetiti veterinara koji će pregledati životinjicu jer na osnovu opisanog bez pregleda životinje nemoguće je utvrditi o čemu se radi.