Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 sirijska hrčka. Jedan je stariji od 2 godine, a drugi je 2 godine kod nas pa ne znam koliko ima točnog godina. Taj stariji hrčak prebrzo diše, ne izlazi iz kućice , a ako malo izađe jedva se kreće i jedva uđe u kućicu. Znate li što bi to moglo biti? Ovaj mlađi hrčak se ponaša normalno (ne žive u istom kavezu). Zvali smo veterinara, ali on kaže da ne zna šta je.

Hvala unaprijed,

Ivana

 

O: Životni vijek sirijskih hrčaka je u prosjeku 2-3 godine. Prema navedenom, Vaš hrčak ima minimalno 2 godine, te su kod njega nastupile promjene zdrastvenog stanja karakteristične za tu dob.

Tahipneja je ubrzano disanje bez većeg povećanja respiratornog volumena. Već i normalna frekvencija disanja pokazuje kod iste vrste životinja znatna kolebanja. Ovu promjenljivost uzrokuju različiti stalni ili povremeni čimbenici: spol, dob, uhranjenost, uzbuđenje, vlažnost i temperatura zraka i dr. Ubrzano disanje ili tahipneja može biti različitog uzroka, a najčešće je kod starijih životinja vezana za bolesti respiratornog i kardiovaskularnog sustava, a rjeđe drugih organskih sustava. Poremećaji frekvencije, dubine i ritma disanja svakako mogu predstavljti i znak ozbiljnog oboljenja. Tahipneja se također javlja uz groznice i septikemije. Bakterijski toksini i povišenje temperature krvi izazivaju ubrzano disanje djelujući podražajno na centar za disanje. Uz navedeno, to može biti znak metaboličkih promjena kao i problema vezanih uz krvožilni sustav, dišni sustav ili poremećaja u centralnom nervnom sustavu.

Osim organskih oboljenja, ubrzano disanje može biti i posljedica previsoke temperature u okolini gdje se životinja nalazi. Visoke temperature okliša potiču centar za disanje, odnosno u jedinici vremena se razmjeni veća količina toplog zraka uz izvjesno oslobađanje topline iz organizma. Respiratorne infekcije, koje su komplicirane pneumonijom (upala pluća), osim lokalnim organskih simptoma, manifestiraju se i otežanim disanjem, zbog nedovoljne količine kisika, odnosno tahipneja je u tom slučaju rezultat kompezatornog mehanizma zbog smanjene kontracije kisika u tkivima ili u udahnutom zraku. Uslijed navedenoga dolazi i do smanjenja prokrvljenosti moždanog i srčanog tkiva, što vrlo brzo dovodi do ishemije tih organa.

Kao kompenzacija tahipneja se javlja i kod poremećaja metabolizma, gdje dolazi do smanjenja vrijednosti pH krvi (acidoza). Tahipneja zbog hiperventilacije može dovesti do pojave grčeva pojedinih mišića, pa čak i grupe mišića, zbog pojave respiratorne alkaloze. Kod hiperventilacije prividno se smanjuje ukupna količina slobodnog kalcija, te u tom slučaju dolazi do mobilizacije slobodnog jonskog kalcija u tkiva sa tendencijom pojačanog vezivanja za proteine uzrokujući pojačanu kontraktibilnu osjetljivost mišića. Ovakvo stanje dovodi do grčeva ekstremiteta, najčešće u obliku karpopedalnog spazma, pa se životinja otežano kreće.

Savjetujem Vam da što prije svoga ljubimca odvedete veterinaru jer jedino kliničkim pregledom i drugim dijagnostičkim metodama se može ustanoviti pravi razlog ovom stanju, te mu se ukoliko je moguće pružiti adekvatna terapija.

Ono što Vi možete učiniti je da tog bolesnog hrčka svakako i dalje držite samog u odvojenom kavezu kako bi imao potpuni mir, dobro ga utoplite, i pokušajte ga poticati da jede. Vodu možete davati i na kapljku u koju možete staviti vitaminske kapi, kao što su Gervivet od Vetoquinola kako bi se ojačao organizam. Kako su sirijski hrčci svejedi, osim hrane biljnog podrijetla, ponekad im možete ponuditi (1-2 puta mjesečno) i hranu animalnog podrijetla, kao što je piletina ili puretina.

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.