Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan problem, imam kineskog hrčka i primjetila sam kad jede hranu kasnije izbacuje neke crne, male bobice iz usta. Da li je to neki poremećaj ili je to normalna pojava? Hranim ga žitaricama i hranom za hrčke. Dam mu ponekad i malo jabuke i listak kupusa jer to obožava. Mima

O: Prirodno ponašanje hrčaka je da u svojoj nastambi gomilaju zalihe hrane, koje donose u obraznim vrećicama koje su toliko rastezljive da dobro popunjene sliče velikim oteklinama. Obrazne vrećice kod hrčka su suhe i bez sline, što omogućuje da hrana u njima ostane što duže svježa.

Obrazne vrećice se mogu upaliti ako ljubimac nije u mogućnosti izbaciti hranu iz njih. Naravno, oštre sjemenke, ljepljiva komercijalna hrana, strana tijela i nepravilna prehrana pogoduju takvom stanju. Upala obraznih vrećica najčešće započinje kao izbočina koja  je konstantno  prisutna, a posljedično može biti uzrok zatvaranju jednog ili oba oka.

Hrčak redovito prazni vrećice tako što masirajući obraz prednjim šapama potiskuje sadržaj vrećica prema usnoj šupljini i prema van.

U komercijalnoj hrani ima veći izbor sjemenki i vitaminskih dodataka pa svakako provjerite jesu li "crne male bobice" koje opisujete prisutne u sastavu hrane koju dajete hrčku jer se možda radi samo o sastojku koji hrčak ne voli pa ga baca.

Hrčak vrlo rijetko povraća i to je onda znak da je bolestan.

Pošto Vaš hrčak normalno konzumira hranu i vodu te se normalno ponaša, bilo bi potrebno da se kod veterinara pregleda usna šupljina kako bi se isključili mogući procesi na zubima i obraznim vrećicama.