Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dala sam svom hrčku malo čokolade. Znam da to nije zdravo, no on je poludio za čokoladom. Kupovala sam mu poslastice za hrčka, alion to neće jesti. Ima li nešto što sadrži barem malo čokolade a da je zdravo za mog miša?
Hvala, Kristina

O: Svaki pojedini hrčak ima različiti ukus, pa se i svakome neće svidjeti sve. No, vrlo je bitno znati čime ga hraniti kako bi izbjegli moguće ozljede i očuvali zdravlje hrčka. Nemojte hraniti Vašeg hrčka čokoladom i ostalim slasticama.  Hrčci imaju vrećice u obrazima koje koriste za skupljanje hrane.

Na mjestu gdje sprema hranu isprazniti će vrećice gurajući hranu prema naprijed. Unutarnja linija vrećica je vrlo osjetljiva, pa oštre ili ljepljive stvari mogu zapeti. Također oštriji predmeti mogu se zabosti u liniju i zapeti. Hrčak je tada u nemogućnosti ukloniti to strano tijelo što može dovesti do infekcije ili apscesa. Ako primijetite da je hrčak u nemogućnosti isprazniti vrećice, potražite pomoć veterinara. Nakon poduzete potrebne terapije potpuni oporavak uslijedi nakon nekoliko dana.

U našoj širokoj ponudi grickalica za glodavce izdvojila bih:
- Vitakraft Krekeri za glodavce - sadrže žitarice, voće povrće, orašaste plodove, med i alge
- Vitakraft zeleni biskvit - dodatna hrana za sve glodavce koja se sastoji od visokovrijednog povrća, svježih jaja, brašna, šećera. Daje se kao dodatak osnovnoj prehrani
- Vitakraft Kreker s voćem za hrčke - sadrži žitarice, orah, sjemenke, meso i mesne proizvode, voće i med
- Vitakraft Kreker za hrčke - sadrži žitarice, kikiriki, med
- Padovan Stix country - štapići s voćem i medom za male glodavce. Sastoji se od sjemenki, brašna, voća, meda, nusproizvoda biljng porijekla te šećera.
- Prestige Štapići za glodavce s voćem - Sadrži povrće, biljne proizvode, voće, ulja i masti, vitamine i minerale
- Prestige Biscuits za glodavce s jajima i orasima
- Prestige Biscuits za glodavce s povrćem i jajima

Od svih navedenih grickalica niti jedan ne sadrži čokoladu, ali nadam se da ćete u toj širokoj ponudi pronaći najslađu koja će mu biti dostojna zamjena čokoladi.