Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Već 2 godine imam sirijskog hrčka, ženku, posljednjih par dana sam primjetila da ima krvav rep, tačnije skoro ga je cijelog odgrizao, ne znam šta mu se dešava. Inače hrčak normalno jede i pije, samo što stalno spava čak i po noć i ponekad se malo više češka, a rep mu i dalje malo krvari. Zanima me da li je u pitanju neko ozbiljno oboljenje i kako mu mogu pomoći? Unaprijed hvala, Mina

O: Naveli ste kako imate hrčka već 2 godine, a kako je njihov očekivani životni vijek otprilike 2 do 3 godine, važno je naglasiti da u se u toj dobi počinju javljati znakovi različitih kroničnih bolesti.

Prema onome što ste naveli, jedna od bolesti koja bi mogla doći u obzir je i "bolest mokrog repa" (wet tail disease).

Wet tail je  bolest probavnog sustava i najčešće se javlja u mladih hrčaka (3-6 tjedana starosti), ali su također primljive i druge starosne skupine. Bolest je dobila svoje ime prema glavnom simptomu, dijareji,  zbog koje hrčci redovito imaju mokre i prljave repove. Uzročnik  je bakterija Lawsonia intracellularis koja  uzrokuje enteritise i u svinja, pasa, lasica i drugih primata.  Bolest nije prenosiva na ljude. Faktori koji pospješuju nastanak bolesti su nedavni transport, prenapučenost, operativni zahvati i promjene u prehrani.  Wet tail se može javiti kod svih vrsta hrčaka, ali su ipak najosjetljiviji oni s dužom dlakom. Znakovi bolesti su letargija, inapetenca, neuredna dlaka, vodenast proljev te mokra i prljava analna regija i rep. Životinje su zbog proljeva dehidrirane pa imaju mutne i upale oči, a zbog neugode u abdomenu znaju često biti pogrbljene i razdražljive. U ozbiljnijim slučajevima može se u stolici i okolini anusa pojaviti krv.

Wet tail je ozbiljna bolest koja u kratko vrijeme može dovesti do smrti pa je stoga potrebno hitno zatražiti pomoć veterinara. Životinje je potrebno rehidrirati  i tretirati odgovarajućim antibiotikom (tetraciklini, enrofloxacin, metronidazol) koji se mogu davati i u vodi za piće. Bolesne životinje je potrebno izolirati da bi se spriječilo daljnje širenje bolesti te temeljito očistiti i dezinficirati njihovu okolinu. Iako se smatra da je podložnost za bolest nasljedna, radi prevencije je važno životinje držati u čistome okruženju i štedjeti ih od bilo kakvog oblika stresa.

U Vašem slučaju, za prvu pomoć, možete eventualno upotrijebiti neku antibiotsku mast (za oči) i njome premazati oboljelo područje, iako je moj savjet da Vašeg ljubimca ipak odvedete na pregled kod veterinara.