Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih da mi kažete, je li bolje hraniti kornjače mesom ili kupovnom hranom - račićima. Mnogi me savjetuju da ih hranim račićima jer od mesa brzo rastu.
Hvala,
Sanja

O: Kornjače je potrebno raznoliko hraniti, što znači da im možete kombinirati i kupovnu i svježu hranu. Što se tiče kupovne hrane, nije dovoljno hraniti kornjače samo s račićima, koje obožavaju, treba im davati i štapiće koje vole puno manje.

U ishrani kornjača može se koristiti i živa hrana kao što su malene kišne gliste i insekti (skakavci i muhe). Preporučuje se davati sirovo meso maksimalno 2 puta tjedno i to sirova piletina, govedina ili riba. Nemojte kornjačici davati salame, hrenovke ili bilo kakve druge mesne prerađevine.

Što se tiče voća, možete kornjači ponuditi malo jabuke, kruške, breskve, marelice, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Od povrća može bilo koja salata: zelena salata, radić, puterica, prajzerica, zelje. Nemojte kornjači davati špinat jer u špinatu ima puno oksalata.

Mlade kornjačice treba hraniti jednom do dva puta dnevno kako ne bi prebrzo rasle, jer onda dolazi do čestog presvlačenja kože. Količinu hrane ćete odrediti vremenski tako što ćete je pustiti da jede 35 minuta i ostatak hrane ćete baciti. Najbolje je kornjače hraniti predvečer jer se tada hrane i u prirodi. Možete slobodno dodavati u hranu vitamine i kalcij. Još bih samo napomenula da kornjače imaju nepokretan jezik i da ne mogu žvakati hranu i zato je poželjno da im hranu spustite u vodu, a ne na suhi dio terarija. Nadam se da sam Vam uspjela pomoći oko dileme kod hranjenja Vaše kornjače.