Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već dva mjeseca imam problema sa psom, Irskim seterom koji ima osam mjeseci. Po koži su mu se pojavile kraste koje su se počele širiti od stražnjih nogu prema vratu, a na nekim mu je mjestima i otpala dlaka. Te kraste se pojave kroz dan-dva i šire se veoma brzo. Suhe su, perutave i lako se skidaju. Nakon par odlazaka veterinaru i očito bezuspješnog liječenja koje traje već toliko vremena, bolest se još nije povukla. Rekli su da su gljivice, pa hot spot, šuga...i na kraju, navodno alergija na hranu (jede Pedigre adult i domaću hranu). Sada koristimo neke tablete i šampon da bi te kraste otpale ali po riječima veterinara nismo baš sigurni u njegovu dijagnozu. Možete li nam Vi pomoći? Goran

O: Koža i kožne tvorbe prvenstveno služe da zaštite organizam od različitih vanjskih štetnih utjecaja, zatim od prodora raznih mikroorganizama u tijelo i slično; koža sudjeluje određenim postotkom i u izmjeni plinova i vode, termoregulaciji i još nekim životno važnim zbivanjima. Koža ima i svoje proizvode, nazivamo ih kožnim tvorbama. To su znojne, lojne i mirisne žlijezde, nokti ili pandže i dlaka.

Prhutanje je često povezano sa seborejom, koju izaziva pojačana aktivnost žlijezda lojnica. Vrlo često se na koži koja se peruta pojave i krastice. Kraste sačinjavaju serum, krv i upalne stanice. Postoji nekoliko mogućih razloga prhutanja kože u pasa: bakterijske infekcije, infekcije kvasnicama, dermatofitima, preosjetljivost na hranu (alergija), reakcija na šampon...

"Hot spots" ("vruće pjege") često nazivaju i "akutnom vlažnom pyodermijom". Simptomi nastaju naglo, koža je upalno promjenjena i bolna. "Hot spots" nastaje uslijed iritacije kože psa. Reakcija je svrbež ili upalna rekcija na određenom području. U slučaju svrbeža pas se pojačano češe, liže ili gricka, što dodatno pogoršava stanje kože, te dovodi do komplikacija. Najčešći uzrok ovog oboljenja su infestacija buhama i alergije. U literaturi su navedeni i drugi uzroci koji izazivaju iritaciju: ugriz krpelja, komarca, ljetne vrućine i sl. Vezani uz druge probleme, mogu zajedno dovesti do ove bolesti. Najbolji tretman je prevencija. Očistite psa od vanjskih nametnika i tretirajte ih sredstvima koja imaju repelentno (odbijajuće) djelovanje. Četkajte ga svakodnevno i okupajte ga ako je izrazito uprljan. Nastojte isključiti ostale uzroke iritacije kao npr. ležanje na tvrdoj podlozi.

U ponudi Pet centra su medicinski programi prehrane kojima možete isključiti hranu ili pojedine sastojke u hrani kao uzrok alergije (hrane s hidroliziranim bjelančevinama, koje u tom obliku ne mogu izazivati alergijske reakcije):

- Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana - sadrži hidrolizirani pileći protein, odnosno protein razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju.
- Royal Canin Sensitivity Control - dehidrirana hrana s ribom i konzervirana hrana s piletinom i patkom.
- Hill's z/d low alergen i z/d ultra allergen free - dehidrirana hrana s hidroliziranim proteinom.
- Hill's d/d - dehidrirana hrana koja dolazi u tri okusa, s patkom, jajima i lososom, te u konzerviranom obliku s janjetinom, lososom, patkom i divljači.
- Eukanuba Dermatosis Formula - u dehidriranom obliku s ribom, te u konzerviranom obliku.

Kod sumnje na preosjetljivost na hranu trebalo bi psa staviti tijekom 2 mjeseca na posebnu dijetu medicinskom hranom u kojoj su proteini hidrolizirani. Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može pomoći u otkrivanju sastojka koji uzrokuje preosjetljivost.

Sljedeći korak je izbor hrane koja sadrži limitiran broj izvora bjelančevina koji nije uobičajen u hranama za pse (patka i ječam, losos...). Ovakvom eliminacijskom dijetom dobit ćete podatak koje vrste mesa, odnosno žitarica ili povrća vaš pas može konzumirati.

Tijekom eliminacijske dijete treba voditi računa da pas ne smije konzumirati apsoluno nikakav izvor animalnih proteina (poslastice, domaća hrana i sl.) osim iz predloženih medicinskih linija hrane.

OZNAKE: