Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam mužjaka dogo argentino, sada starog 7 mjeseci, kojeg sam dokle god mi je njegova težina to dozvoljavala, nosila niz stepenice (živim na 4. katu). Kako je displazija kukova kod ove pasmine česta, zanima me samo da li su mu i u kolikoj mjeri stepenice naškodile kukovima? Inače, pije Petvital GAG prevencije radi pa Vas također molim da mi odgovorite koliko on zapravo pomaže?
Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav, Kristina

O: Dogo argentino je jak, vjeran, nepovjerljiv prema strancima i veseo pas koji se prema FCI klasifikaciji nalazi u grupi 2, sekciji 1.

Odrasli psi ove pasmine postižu visine 60-68 cm i težine 38-60 kg.

Za pravilan rast i razvoj koštanog sustava, kod velikih pasmina pasa se do 13.-14. mjeseca starosti ne preporuča hodanje po stepenicama. Naime, psi velikih pasmina pasa poprilično brzo rastu u visinu, ali konsolidacija organizma i lokomotorna sustava odvija se puno sporije. Iz tog razloga, prilikom kretanja uz i niz stepenice, moguće su ozljede, kao i sitna oštećenja osjetljivih hrskavica i zglobnih čahura.

Petvital - GAG prah i tablete za psa su kompleks prirodnih tvari koje imaju važnu ulogu u izmjeni tvari vezivnog tkiva. Osnovna tvar ovog dodatka prehrani je glikoaminoglikan (GAG) dobiven iz osušenih zelenih usnatih školjki.

Njihova uporaba poboljšava stanje ljubimca kod različitih tegoba zglobova, tetiva i vezivnog tkiva te umanjuje bol i normalizira narušenu tjelesnu pokretljivost. Uporaba ovih preparata inducirana je i u prevenciji pojave različitih bolesti zglobova i vezivna tkiva, odnosno, kod pojačanog napora ili treninga.

OZNAKE: