Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Vlasnica sam dvaju američkih stafordskih terijera. Kako živim u Gospiću i pao je snijeg temperature su se spustile do -15. Zadnja 3 dana otkako su tako niske temperature primjetila sam da kad pustim pse iz boksa da se igraju u dvorištu događa se da odu skakati po nijegu i odmah nakon par minuta se vrate držeći jednu od šapa u zraku. Mislila sam da su se možda ozljedili, međutim na šapama nema nikakvih ozljeda, ail šape im budu jako hladne. Nakon toga izbjegavaju visoki snijeg i zadržavaju se na očišćenim dijelovima ili se sklone u boks. Da li ima razloga za zabrinutost ili je to normalna reakcija na niske temperature? Dok su u boksu sve je u redu, također nokti su im uredno podrezani. Hvala. Pozdrav! Marija

O: U zimskim mjesecima bolovi u šapicama su vrlo česta pojava u pasa. Naime, psi se jako vole igrati u snijegu, pri čemu im se šape namoče i, pri temperaturama od oko 0 stupnjeva, to za njih ne predstavlja problem.

Niske temperature od -15 su šok kako za naš, tako i za njihov organizam. Osim što ih bole mekuši zbog hladnoće, često se javljaju i grčevi mišića u šapicama.

Kako bi izbjegli teže posljedice hladnoće, predlažem Vam da puštate ljubimce nekoliko puta dnevno da se istrče, ali u kraćim vremenskim periodima. Također bi bilo dobro da im u zimskim mjesecima svakodnevno premazujete šapice zaštitnom kremom za mekuši sa pčelinjim voskom ili barem nevenovom masti.
 
Ukoliko puštate pse izvan dvorišta ili ih šetate po očišćenim ulicama vrlo je bitno da im operete šapice u čistoj vodi (nikako ne toploj), obrišite ručnikom i namažite zaštitnom kremom. Ovo je vrlo bitno zbog skidanja soli koju ljudi bacaju zbog poledice, a koja jako smeta našim ljubimcima.

Ukoliko se javi duže šepanje ili pas stalno štedi jednu šapu, svakako bi bilo dobro da posjetite veterinara kako bi se isključila teža ozljeda.

OZNAKE: