no image


Odgovara:
Gojko Zoraja, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mojoj 11 godina staroj kujici nalaz krvi za T4 je iznosio 1,23. Simptomi su bili teški umor, debljina i suha, perutava koža i dlaka. Po veterinaru je ordiniran eutiroks i to 2 x po 275 mg. To je skoro 500 mg dnevno. Postalo joj je bolje kroz nekih tjedan dana, živnula je i to pretjerano. Kontrola krvi je izvršena, čekamo još nalaz. Sad je na toj količini eutiroksa, međutim prije četiri-pet dana imamo druge probleme: pretjerano pije (nije šećer), pretjerano mokri, dosta uzbuđeno djeluje i nemirno, samo bi nešto jela i jako dahće (iako sad trenutno nije tako vruće). Postoji li mogućnost predoziranja eutiroksom, zbog te količene tableta i ako da kako da postupim? Dugo mi je za čekati ovaj nalaz, a onda bi trebalo i novi učiniti. Danas svako malo, svakih sat vremena, moramo van na mokrenje. Zahvalna sam na vašem odgovoru. Diana

O: Hipotireoza je uobičajen zdravstveni problem kod pasa. Štitnjača se nalazi u psećem vratu i jedna je od najvažnijih žlijezda u tijelu. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno potrebnih hormona (posebno hormona tiroksina), to uzrokuje usporavanje metabolizma – hipotireozu.  Naime, štitna žlijezda proizvodi hormone koji kontroliraju proces pretvaranja hrane u gorivo koje pokreće metabolizam psa, a kada štitnjača ne radi ispravno, metabolizam se usporava i takav usporeni metabolizam stavlja gotovo svaki organ u tijelu u opasnost. Najčešći simptomi ove bolesti su neobjašnjivo povećanje tjelesne težine, letargija, gubitak mišića, dlaka koja se neumjereno linja, spor ritam srca, pojačana tamna pigmentacija kože, infekcije noktiju i uha i netolerancija na hladnoću.

Iako se ne može izliječiti, pomoću prikladnih lijekova se ovom bolesti može upravljati i držati je pod kontrolom. Liječenje je svakodnevno i cjeloživotno, a sastoji se od oralne primjene nadomjesnog hormona štitnjače. Doza nadomjesnog hormona štitnjače specifična je za svakog psa, a temelji se na težini psa i razini hormona štitnjače. Važno je liječiti bolest pravilnim lijekovima jer će u protivnom bolest utjecati na kvalitetu života psa.

Postoji i druga bolest uzrokovana neispravnošću štitne žlijezde i ta se bolest naziva hipertireoza. Kod hipertireoze štitna žlijezda proizvodi previše hormona tiroksina, ubrzavajući metabolizam psa, uzrokujući ubrzan ili nepravilan rad srca, gubitak težine, povećanu žeđ i mokrenje, proljev, povraćanje, povećanje štitne žlijezde itd.

U Vašem slučaju moguće je da se radi o nuspojavi na eutiroks pa biste se trebali obratiti Vašem veterinaru koji je propisao lječenje, kako biste odlučili na koji način dalje nastaviti liječenje Vaše ljubimice (par dana prekida terapije?).

 

OZNAKE: