Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zašto westi ponekad zalaje kada ga se grdi zbog vršenja nužde po stanu. Radi se o štencu od 2,5 mjeseca i jako sam zabrinuta zbog toga da se i kasnije ne postavi na mene. Kod nas je 7 dana i da li je već trebao usvojiti higijenske navike? Naime jednom nuždu obavi tamo gdje treba, a većinu puta to obavi gdje mu se prohtije. Hvala.

O: Higijenske navike svoga šteneta odnosno "nehigijenske navike" morat će te trpiti barem sljedećih mjesec dana a i više, posebno ako je mužjak. Njima treba vremena da shvate da moraju podignuti nogicu prilikom obavljanja male nužde.

To uglavnom nauče u društvu odraslih pasa mužjaka, poslije "čuvaju" u mjehuru velike količine da bi mogli ostaviti poruke na drveću prilikom šetnje.

U odgoju Vašeg ljubimca, Vi ste glavni i odlučujući faktor. Kakav će odnos biti između vlasnika i psa (posebno kod terijera koji su po naravi vrlo tvrdoglavi) ovisi o tome što želimo od svog ljubimca i o našem prethodnom iskustvu s psima ili o neiskustvu. Jedan od glavnih faktora u ovom odnosu, vlasnik - pas, je saznanje da je vlasnik gazda u kući, on hrani, odgaja i njeguje svog psa koji ne smije pokazivati neposlušnost ili agresivnost prema valsniku i ostalim članovima obitelji.

OZNAKE: