Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene shih-tzua staro 3 mjeseca. Nedavno sam primjetila na trbuhu potkožni balončić. U jednom trenutku je veličine lješnjaka, u drugom je poput graška i zatim nestane kao da ga nikad nije ni bilo. Na dodir je jako meko, poput zračnog jastučića. Ne znam radi čega se pojavilo. Ne žali se da je boli, uopće joj ne smeta kad se to dira. Mislila sam je voditi veterinaru ali se to povuklo u roku od 5 minuta. Što da radim i da li imate ideju što bi to moglo biti?
Puno hvala, Emina

O: Prema Vašem opisu, štene ima herniu.

 Hernia (bruh) u pasa može biti prirođena i stečena te vanjska i unutarnja. Hernie u području trbuha su: umbilikalna (pupčana), inguinalna (postranih otvora u mišićju) ili skrotalna (u mošnjama). Pupčana hernia se javlja kao posljedica nezatvaranja pupčanog otvora nakon poroda. Hernia može biti reponibilna i ireponibilna. To znači da se u pojedinim slučajevima sadržaj hernialne vrećice može povući natrag u trbušnu šupljinu, a ponekad ostaje uklješten u hernialnom prstenu. U hernialnu vrećicu se mogu spustiti i dijelovi crijeva te se u tom slučaju razvijaju po život opasne promjene.

U posve mladih životinja i u malih hernialnih otvora može se očekivati i spontano izliječenje. U veterinarskoj praksi se provode i konzervativne metode obrade ovakvog stanja, ali kao trajno rješenje većih otvora preporuča se radikalna herniotomija.

Preporučam Vam da psića svakako odvedete na pregled kako bi veterinar postavio točnu dijagnozu i preporučio Vam eventualnu daljnju obradu.

OZNAKE: