Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije mjesec dana umrla mi je maltezerica stara 13 godina i kako sam imala loše iskustvo s kvržicama koje su, ispostavilo se, bile tumor, zabrinjava me kvržica na trbuhu ženke koju bih htjela kupiti, a ima 9 tjedana. Je li riječ o bruhu ili - kažu vlasnici - o pupku? Molim Vas za savjet. Ako je riječ o bruhu da li je on nužno operativan ili prolazi sam od sebe? Hvala, Sunčana

O: Hernia, kila ili bruh je najčešće uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena s dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva.

Pojam hernije podrazumijeva kada se tkivo ili dio organa pomakne izvan tjelesne šupljine u kojoj inače normalno leži. U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna ili preponska te skrotalna (u mošnjama).

Pupčana hernija javlja se kao mala izbočina (dugme) na sredini trbuha, okom je vidljiva i pipa se vrlo brzo nakon par dana života šteneta, a nastaje zbog neformiranog i nezatvorenog pupčanog prstena i kroz njega se mogu provući dijelovi crijeva, dio nekog od trbušnih organa ili komadić masnog tkiva, a ta tvorevina smjesti se u potkožju.

Etiologija ove hernije je nasljedni faktor ili rezanje pupkovine oštrim predmetom preblizu trbušne stijenke od strane vlasnika psa, dok normalno kuja prekida sama zubima. Sadržaj hernije može se reonirati ili ne, odnosno kada štene okrenemo na leđa, prstom se može/ne može ugurati sadržaj ponovno u trbušnu šupljinu.

Kod malih kućnih ljubimaca preporuča se herniju kirurški obraditi. Prethodno trebate posjetiti svog veterinara koji će obaviti pregled (palpaciju) i ustanoviti radi li se o herniji ili zaostaloj rani na mjestu pupkovine.

OZNAKE: