Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zbog upale ušiju i čestog češanja mom 12 godina starom mješancu pojavio se hematom ušne školjke. Veterinar mi je preporučio da mu prvo punkcijom pokuša sanirati hematom, a ukoliko to ne uspije da je neophodna intervencija pod totalnom anestezijom. S obzirom da mi je pas star imam užasan strah od anestezije, pa me zanima da li je neophodno da se hematom odstrani, tj. kakve bi bile posljedice ako se taj hematom ne bi uklonio. Također me zanima kolike su šanse da punkcijom riješim problem i može li se punkcija više puta ponavljati?
Unaprijed zahvalna,
Jelena

O: Hematom uške predstavlja nakupljanje krvi ili seruma između ušne hrskavice i kože a posljedica je pucanja krvnih žila te istjecanja krvi u tkivo. Hematom uške čest je u pasa dugih ušiju koje vise, i to u starijoj dobi, a moguć je i u mačaka. Uzroci su traumatske ozljede ili stalno silovito tresenje glavom kao posljedica iritacije (kronična upala uha uzrokovana parazitima ili bakterijama) ili boli (strano tijelo u vanjskom slušnom kanalu). U akutnim slučajevima uške su temperirane, osjetljive, otečene, fluktuirajuće konzistencije s jedne ili obiju strana uške. U poodmaklim slučajevima uške su manje bolne i temperirane, s duljinom trajanja procesa hematom je sve veći, pa nerijetko prekrije i cijelu unutrašnju površinu uške.

Liječenje se jedino uspješno provodi kirurškom drenažom (punkcijom ili incizijom) krvi ili seruma, uz zaštitu od infekcije (antibiotik parenteralno) te postavljanje kompresivnog povoja u općoj anesteziji. Tada je moguće i prošivanje uške tako da se smanji potencijalni prostor za nastanak hematoma. Usporedo s tim treba provoditi liječenje kako bi se uklonio primarni uzrok (liječenje upale vanjskog uha).

Nakon zahvata važno je spriječiti češanje kako ne bi došlo do otvaranja rane (zaštitni ovratnik).

U zapuštenih slučajeva dolazi do deformacije uške a s tim i posljedično gubljenje funkcije navedenog organa. Liječenje samo punktiranjem hematoma vrlo rijetko dovodi do potpunog rješavanja problema te predstavlja stres za životinju.

Kako se u Vašem slučaju radi o psu starije dobi kod kojeg je najveći rizik za operaciju sama narkoza, savjetujem Vam da prethodno napravite kompletne pretrage (krvna slika, RTG, EKG,...) zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca. Na temelju dobivenih nalaza veterinar će razmotriti prognozu problema te Vam preporučiti najbolji način izliječenja navedenog stanja.

OZNAKE: