tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Pišem Vam u vezi mačeta starog 6 tjedana. Prije nekoliko dana primjetili smo da ima hematom na glavi i ranicu od ugriza na vratu. Bilo mu je loše, no oporavio se, ali se jučer stanje pogoršalo. Jako teško hoda, nije fokusiran, gleda kroz nas i teško prati pokrete. Često spusti glavu, kao da je ne može dignuti od zemlje. Ima li kakve nade da hematom prođe sam, bez nekih posljedica? Hvala, Jelena


O: Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije ozlijeđene žile. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (kompaktno ili labavo). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulzirajući hematom. Hematom može biti subkutani (potkožni), subfascijalni (ispod mišićne fascije), subduralni, subserozni (ispod seroze organa) itd. Sudbina krvnog ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, o općim uvjetima cirkulacije (zastoj) i o kvaliteti krvi.

Krv u hematomu brzo se gruša. Oštećene žile zatvaraju se trombom (ugruškom). Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva on na bazi osmotskih principa navlači sebi tekućinu iz okolice i tako se povećava. Tek nakon nekoliko dana, zbog retrakcije (stezanja) ugruška i procesa resorpcije tekućina se vraća u okolno tkivo. Oko hematoma stvara se bedem granulacijskog tkiva koje se postupno pretvara u zrelo vezivno tkivo (inkapsulacija).

Hematom se klinički manifestira kao netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća, polukuglasta oteklina. Punkcijom hematoma dobiva se krv ili serum. Diferencijalno dijagnostički treba razlikovati apsces (temperiran i bolan) i herniju (reponibilnost).

Mali hematomi mogu se u cjelosti apsorbirati, a veće treba otvoriti. Incizija se obavlja tek nakon osam dana, uz prethodnu punkciju (serum) na najnižem mjestu otekline. Poslie incizije nije uputno sondom ili prstom ulaziti u šupljinu hematoma (infekcija), već treba pustiti da se sadržaj spontano cijedi. Zbog moguće sekundarne infekcije treba parenteralno aplicirati antibiotike. Pulzirajući hematom mora se radikalno ekstirpirati, a arterija brižljivo podvezati.

Savjetujem Vam da obavezno odvedete mačića veterinaru.

OZNAKE: