Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Vlasnik sam Newfoundlanda starog 6 mjeseci. Prije desetak dana uočio sam na zglobu prednje lijeve šape veliku kvrgu (koja mu nije smetala pri hodanju, niti sam na bilo koji način mogao uočiti da mu smeta). Veterinar je ustanovio da mu je to veliki hematom te mu ga je punktirao i izvadio oko 1-1.5 dl sukrvice i dao antibiotik. Taj dan mu je bilo dobro, no već sam sljedećeg dana primijetio da mu se hematom opet puni - opet raste. Veterinar mi je objašnjavao da je to oštećena žila kroz koju krv izlazi i popunjava taj hematom. Zanima me kakve su metode liječenja i što mi je činiti.
Hvala. Ivan

O: Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Hematom nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. U sašivenim postoperativnim ranama može nastati postoperativni hematom ako nije u potpunosti zaustavljeno krvarenje. Hematom može biti subkutan, subfacijalni, subduralni, subserozni na parenhimatoznim organima. Sudbina hematoma ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Krv se u hematomu brzo gruša. Oštećene žile zatvaraju se trombom. Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, zbog razlike u osmotskim tlakovima, hematom navlači na sebe vodu pa se povećava. Nakon nekoliko dana zbog retrakcije koaguluma i procesa resorpcije, tekućina se vraća u okolno tkivo. Oko hematoma se stvara zid granulacijskog tkiva koje se postupno pretvara u zrelo vezivo. Hematom je netemperirana, bezbolana ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum.

Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije. Pulsirajući hematom se mora radikalno ekstirpirati, a arterija podvezati.

OZNAKE: