natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: U kojem vremenskom roku i na koji način se treba dostaviti krv za hematološku pretragu? Koliko vremena smije proći od uzimanja krvi do dostave i njegovog zaprimanja i obrade u odgovarajućem laboratoriju? Trebala bi dostaviti krv iz vet. ambulante koja trenutačno nema mogućnosti rađenja kks-e do zg, a do tamo mi treba barem sat vremena vožnje. Unaprijed zahvaljujem.
Gamma Pegasus
 

O: Krv uzetu za KKS treba dostaviti u roku od 24h do odredišta tj. do laboratorija. Prije samog transporta, uzorak se može pohraniti u hladnjaku na temperaturi 2-8°C (nikako ne smrzavati).

Što se tiče samog transporata bitno je epruvetu staviti u ambalažu koja sprječava lom i u uspravni položaj. Također je bitno da prilikom putovanja ne dolazi do prejakih bućaknja samog uzorka radi opasnosti od hemolize i samim time netočnih rezultata pretrage.

Dakle, epruvetu možete staviti u manju kutijicu (plastičnu, kartonsku) koju prethodno možete ispuniti kuglicama stiropora, plastičnom vrećicom sa zračnim balončićima ili jednostavno - novinskog papira. Za ovu namjenu također može poslužiti prijenosni hladnjak ili termos boca prethodno ispunjeni navedenim materijalom koji će zasigurno garantirati održavanje konstantne temperature. No, to je ustvari bitno u ljetnim mjesecima kod velikih vrućina i zimi kad je temperatura ispod nule jer se uzorak ne smije zamrznuti.

OZNAKE: