Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vlasnica sam 11 mj. starog angora kunića. Već gotovo dva mjeseca imamo problema s otpadanjem dlake, koja mu je otpala s gornje strane vrata, a sad se već proširilo i na kralježnicu.  Sada ima golu kožu u promjeru više od 5 cm i ne možemo pronaći razlog daljnjeg gubitka dlake. Posjetili smo veterinare u Koprivnici, ali nitko od njih niti ne naslućuje što bi mogao biti problem jer zeko ima potpuno zdravu kožu, čak nema ni crvenila, jednostavno samo fali dlake. Obzirom da je zeko stalno u stanu, pretpostavljam da se ne radi o parazitima, osobito nakon što smo kožu tretirali Otonazolom, Canesten otopinom i sl. preparatima, ali na ništa ne reagira. Zbog toga, jedino što mi pada na pamet je nedostatak vitamina.

Osim toga, problem je i perutanje ušiju. Ali nakon terapije Otonazolom, perutanje se povuče, a nakon par dana opet se pojavi. Kunić živi u staklenom terariju, tako da je zadržavanje parazita gotovo nemoguće. Molim Vas za mišljenje. Ukoliko je potrebno poslat ćemo Vam sliku. Ukoliko je problem dati dijagnozu na slijepo, molim Vas da me uputite kamo se obratiti, a da to bude najbezbolnije za kunića. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav! S poštovanjem,
Martina iz Koprivnice

O: Bolesti kože i dlačnog pokrivača nastaju kada zataje njihovi obrambeni mehanizmi. Obrambeni mehanizmi obuhvaćaju fizičku barijeru (dlačni pokrivač, pigment i stratum corneum), kemijsku barijeru (masne kiseline, imunoglobulini, itd.), te mikrobnu barijeru (mikrobna flora). Predisponirajući faktori za kožna oboljenja su faktori koji remete epidermalni integritet, a to su trauma, vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijske tvari, smrzotine, opekline, zračenje, infekcije (bakterije, virusi, gljivice, rikecije i paraziti), hormonalni disbalansi, autoimune bolesti, deficitarna prehrana (manjak vitamina, minerala, te aminokiselina) i sl.

Svi gore navedeni faktori nužno ne uzrokuju samo promjene na samoj koži, već mogu uzrokovati i ispadanje dlake.

Bakterijske infekcije mogu biti površinske i duboke, a uzrokovane različitim bakterijama, najčešće onima iz roda Staphilococcus spp., koji je ujedno i normalni stanovnik kože, no uslijed pada imuniteta može izazvati infekcije. Površinske infekcije zahvaćaju epidermis uključujući i dlačne folikule. Duboke infekcije su rjeđe od površinskih, a zahvaćaju dlačni folikul, epidermis i subkutis. Najčešće nastaju sekundarno (pad imuniteta, parazitarne bolesti).

Gljivične infekcije klasificiraju se u četiri osnovne kategorije: superficijalne, kutane, subkutane i sistemske. Najčešće se javljaju kod životinja s oslabljenim imunitetom, sistemskih bolesti, kod dugotrajne primjene antibiotika ili imunosupresivnih lijekova, a uzrokovane su gljivicama iz roda Microsporum i Trichophyton.

Infestacije parazitima najčešći su uzroci ispadanja dlake, a mogu biti uzrokovani šugarcima (Cheyletiella sp., Psoroptes) i buhama.

Ispadanje dlake kao posljedica hormonalnog disbalansa najčešće se javlja kod bolesti nadbubrežne žlijezde (Cushing) i kod bolesti štitnjače (Hypotireoidizam).

Autoimune bolesti nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava na tvari, tkivo ili organ koji se normalno nalazi u tijelu. Uzroci nastanka autoimunih bolesti nisu u potpunosti razriješeni.

Deficitarna prehrana također je jedan od čestih uzroka ovakvoga stanja, pa je uputno davati i vitaminsko-mineralne dodatke u vodu za piće. Najčešće se javlja manjak A, D3, E vitamina, željeza, te aminokiselina metionina i cisteina.

Veterinarska dermatologija je kompleksna grana veterinarske medicine, pa s obzirom da stanje dlake Vašeg kunića može biti uzrokovano (kako sam navela u prethodnome) nizom čimbenika, nitko ne može postaviti točnu dijagnozu bez detaljnog pregleda i određenih dijagnostičkih metoda. Savjetujem Vam da posjetite Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za unutrašnje bolesti domaćih životinja, kako bi se učinili određeni dijagnostički zahvati i time došlo do točne dijagnoze. Tek po točno postavljenoj dijagnozi moguće je započeti kvalitetnu terapiju simptoma koje ste opisali.