Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije otprilike tjedan dana pobjegla mi je mačka, koja većinu svog vremena provodi u mome dvorištu. Sada kad se vratila, primjetio sam da joj nedostaje dlake iznad i ispod desnog oka te nešto malo na desnoj šapi. Koža na opisanim mjestima izgleda kao opečena. Možete li mi reći da li je moguće zadobiti takve ozljede u tučnjavi ili postoji kakva bolest s ovakvim simptomima?
Unaprijed hvala, Andrej

O: Kožne mikoze (Dermatomikoze ili Dermatofilarije ili lišaji) su infekcije kože, izazvane gljivama ili micetama (dermatofit ili mikrosporija).

Mogu zahvatiti i kožu, nokte i dlake u domaćih i divljih životinja i čovjeka. Gljive koje su uzročnici kožnih mikoza pripadaju rodovima Microsporuma (mikrosporoza), Epidermophytona (epidermofitoza samo u čovjeka) i Trichophytona (trihofitoza).

Mikrosporum canis su dermatofiti koji češće dolaze u mačaka i pasa a znatno rijeđe drugi oblici.

Spore dermatofita dospiju na kožu i zaustave se oko dlake, isklijaju i rastu u hifama niz dlačni tobolac (sve od korijena), a dlaka je tada uništena, lomljiva, lako se čupa, ponekad izgleda kao ošišana. Infekcija zahvaća površinski keratinizirani sloj kože između dlaka. Promjene na koži okruglog su oblika i šire se cestrifugalno.

U mačaka  se zna javiti difuzna dermatomikoza s rasijanim sitnomrvičastim lezijama, dlaka ispada na malo mjesta, premda se infekt nalazi na čitavoj površini kože i u svim dlakama (lako vidljivo Woodovom UV svjetiljkom).

Za životinju i za čovjeka izvor infekcije mogu biti bolesne životinje, direktnim dodirom ili indirektno preko kontaminirani predmeta, a također se prenosiocima smatraju i uši, krpelji i buhe.

Klinička slika dermatomikoze je karakteristična pa se bolest dosta pouzdano može dijagnosticirati, a može se potvrditi i mikroskopskim promatranjem strugotina uzetih s promjenjeni dijelova kože.

Liječenje se provodi fungicidima lokalno, u obliku masti ili tekućina za  prskanje, a također pomaže i tinktura joda (Betadin).

Moguće je i da se kod Vaše mace radi o ogrebotini i oguljotini, a to su površinske povrede kože, koje mogu nastati na različite načine. Obično ne krvare. Mogu biti posute točkastim ili prugastim krvarenjima, a rubovi su crveniji i punokrvni ili podliveni krvlju.

O šugi je pisala kolegica Zdravka Rumiha dr.vet.med. ovdje.

Zbog sličnosti simptoma različitih bolesti, za točno postavljanje dijagnoze potreban je veterinarski pregled, kako bi se potom pristupilo pravilnom liječenju.

OZNAKE: