Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me vaše mišljenje u vezi grickalica za pse kao što su teleće žile i sl., odn. ''sirovih'' slastica za pse.
Puno hvala,
Zrinka i Leeloo.

O: Psi se zubima ne služe samo za jelo, već i za obranu, uređivanje, pokazivanje emocija, ili za istraživanje, kušanje, igru i zabavu. Stoga postoji cijeli niz potencijalnih problema. Žvakanje štapova, kamenja, kosti i drugih čvrstih nejestivih predmeta Vašem je psu zabavno, ali predstavlja i opasnost. 

Oni mogu izazvati oštećenje usne šupljine ili prijelom zuba, zapeti u ustima, te biti progutani i izazvati komplikacije.

Psi uživaju u glodanju koje ima i dobrih strana, jer pomaže u masaži desni (naročito u štenaca pri izmjeni zuba), te skidanju ostataka hrane sa zuba. Ljepljivi film na površini zuba predstavlja plak koji može otvrdnuti i formirati kamenac. Bez adekvatne preventivne njege, plak i kamenac se mogu akumulirati i dovesti do periodontalne bolesti.

Uz osnovnu hranu psima možete ponuditi poslastice u obliku keksa, bombona ili štapića. Za žvakanje i glodanje namjenjene su različito oblikovane poslastice koje su izrađene od termički obrađene i različito formirane kože ili vezivnog tkiva. Ovi dijelovi su vrlo niske hranjive vrijednosti, ali svojim mirisom privlače pse. Žvakanjem se uz prisustvo sline ova organska tvar polako omekšava, te ju životinja pojede. Važno je da psu dajete po 1-2 "žvakalice" dnevno, tj. zavisno o veličini psa odaberite veličinu poslastice. Za prevenciju nastanka zubnog kamenca žvakanjem postoje i posebni proizvodi (npr. "Pedigree" Denta sticks i rask, "Royal canine" Oral bar ili "S&M" Greenies).

Sirovo meso je, općenito govoreći, za Vašeg psa potencijalno opasnije od kuhanog iz razloga što postoji rizik bakterijske ili parazitarne kontaminacije. Osim što može oboljeti, pas može postati kliconoša i time biti izvor zaraze za druge životinje i ljude.

OZNAKE: