dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo Maine Coon mačka, star je samo 4 godine. Hranimo ga od devet tjedana  starosti pa sve do sada isključivo Royal Caninom , keksima i royal svježim mesom. Unazad par mjeseci naš mačak ima grčeve u prednjim šapama,  jednostavno ne može stajati na šapama i brzo ga uzmem k sebi  i lagano počnem masirati , ne znam jesu li to grčevi, ali imam osjećaj dok ga masiram po šapama da su mu jako zgrčene i lagano ih pomiče . Ista situacija se dogodi, ali samo što to bude na zadnjim šapicama. To vam zna trajati od 10 sekundi do minute. I poslije toga je sve u redu . Bili smo kod njegovog liječnika i objasnila sam sve što i vama. Pregledan je veterinar njegov nam je prepisao B komplex i rekao ako se nakon kure vitamina ponovno bude to događalo, da ga nazovem. Naravno, ponovno ista stvar, rekao mi je da ponovim s vitaminom. Ne znam više što učiniti, u stahu sam za njega. Naš mačak ovaj tjedan ide na redovno godišnje cijepljenje pa ću razgovarati o daljnjim pregledima za našeg mačka. Molim vas, bitno mi je vaše mišljenje, stoga mi pomozite u vezi tih grčeva. Što se to zapravo događa s njim? Nemamo više hrabrosti ostaviti ga doma samoga, stalno smo uz njega i pazimo kad će ga to primiti. Inače je jako razigran, jede normalno i sve je u savršenom redu.

Unaprijed zahvaljujem.
Manuela

O: Klinička slika koju opisujete kod svojeg ljubimca može za uzrok imati različitu etiologiju. Tako, moguće je da je posrijedi neki od živčanih poremećaja, lagani epileptiformi napadaj, nutritivni deficit, paraziti, narušena funkcija i integritet pojedinih organa (npr. jetra), toksini (npr. uzimanje nekih štitnih biljki), urođene bolesti specifične za ovu pasminu,...

Ovisno o prije navedenim stvarima, prikladna pomoć kao i terapija je drukčija. Primjena prije navedena preparata - vitamina B-kompleksa se često propisuje. Naime, dokazano je da vitamini B-kompleksa, između ostalog, ubrzavaju protok živčanih impulsa kroz živčano tkivo. Na takav način, moguće je ubrzavanjem protoka živčanih impulsa kroz živčano tkivo prevenirati neke od živčanih poremećaja kao i ubrzati saniranja eventualnih oštećenja. Naravno, prikladno postavljenoj dijagnozi trebalo bi terapiju kombinirati ovisno o slučaju.

Ono što je bitno učiniti jest obratiti se ponovno svojem veterinaru ili na Klinike za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenoj adresi biti će u mogućnosti procijeniti kao i točno utvrditi što se događa sa samim ljubimcem. Po postavljenoj dijagnozi, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

Korisne informacije možete saznati i u ranije objavljenim odgovorima kolegica Iznenadni napadaj kod Maine coon mačke - sumnja na srčani udar ili epilepsiju i Epilepsija kod mačke.

OZNAKE: