Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Unazad dva mjeseca, povremeno se kod mojeg osmomjesečnog pudla pojavljuju grčevi koji prolaze cijelim tijelom. Manifestira se "hvatanjem zraka" i vidljivim grčevima od vrata do samog repa. Svog psa smirim i nakon 5-10 sekundi napadaji prestaju. Pas normalno jede, nema nikakvih vidljivih posljedica. Igra se i normalno izgleda. Ne kašlje. Ne povraća. Stolica je u redu. Što bi mogao biti uzrok? Hvala, Suzana

O: Nekontrolirani mišićni ispadi uglavnom su posljedica neuroloških ispada, tj. disbalans elektromagnetnih valova u mozgu nazvanih epilepsija.

Napadaji nastaju razlogom nekoordiniranih kretnji neurona iz dijela mozga koji se naziva cerebrum. Mehanizam zašto ovi neuroni ne funkcioniraju normalno, nije razjašnjen, ali je vrlo sličan, ako ne i istovjetan onog u ljudi. Vejrojatno određene tvari (nazvane neurotransmiteri) nisu u pravilnoj kemijskoj ravnoteži, tako da se živci ne ponašaju u koordiniranom modu.

Kod većine slučajeva epilepsije u pasa ne nalazimo uzrok pa taj oblik epilepsije nazivamo idiopatska epilepsija. Idiopatsku epilepsiju u pasa, vrlo uspješno možemo kontrolirati lijekovima.

Drugi oblik epilepsije su simptomatski epileptički napadi, dakle oni kojima znamo uzrok. U te uzroke spadaju tumori mozga, krvarenja, tromboze, degenerativne promjene izazvane virusom štenećaka, razna trovanja, ozljede mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar itd.

Razlikuju se ovi tipovi napada: parcijalni - koji zahvaćaju samo neke dijelove tijela, a obično su uzrokovani oštećenjima mozga.

Generalizirani napadaji - zahvaćaju cijelo tijelo, a mogu se podijeliti u dva tipa (veliki i mali). Najčešći je veliki napad. Pas obično pada na jednu stranu i pokazuje nekontroliranu mišićnu aktivnost, kao što je udaranje nogama, plivanje ili sl. Slinjenje je obilno, a pas obično nesvjesno mokri ili defecira. Nesvjestan je svijeta oko sebe i svojih aktivnosti. Kod malih napada nema konvulzija već pas obično izgubi svijest. Može izgledati kao da je pas pao u kolaps ili šok.

Najteži oblik napadaja je onaj u kojem se dogode nekoliko uzastopnih velikih napada, bez oporavka od prvog. Pas može biti u napadima kroz nekoliko sati. Ovaj oblik naziva se status epilepticus, a ukoliko pas dođe u to stanje potrebno ga je što prije odvesti na pregled.

Postoje tri faze epileptičkog napada: faza prije napadaja - obično se naziva aura. Pas se ponaša nemirno, traži pažnju, cvili, pojačano slini ili se sakriva. Ovi znakovi vidljivi su tek nekoliko minuta prije samog napada. Zatim, ictus (napad) - pas može djelovati vrlo uzbudeno, slini, trči u krug, kolabira ili pokazuje nekoordinirane mišićne aktivnosti. U pravilu ovo traje manje od 5 minuta. I, faza nakon napada - nakon napada nastupa faza oporavka. Pas se može činiti dezorijentirano, nekoordiniran, a povremeno može pokazivati i znakove sljepoće. Ovo može trajati nekoliko minuta do više dana.

U ovisnosti kakvo je oštećenje živčanog sustava nastalo napadom, može doći do posljedične pareze ili paralize pojedinih dijelova tijela. Kako bi bili sigurni u dijagnozu te pravodobno poduzeli liječenje, posjetite veterinara te napravite specijalistički neurološki pregled.

OZNAKE: