Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam beagla starog 6 mjeseci i već par dana tijekom sna, a najčešće navečer, kad si legne na krevet, počinje se grčiti lagano. To ga drži po par minuta i onda prestane. To se ne događa baš svaki dan, nego svaki drugi, treći.
Nikola

O:  Da biste točno utvrdili da li se radi o fiziološkoj ili patološkoj pojavi kod Vašeg šteneta potrebno je napraviti neurološki pregled. Bolesti živčanog sustava mogu se prema lokalizaciji podijeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, bolesti leđne moždine i njenih ovojnica te u bolesti perifernih živaca.

Općenito, jedna od najčešćih neuroloških bolesti u pasa je epilepsija, a predstavlja poremećaje živčanog sustava koji se javljaju zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu. Iako se slika epilepsije najčešće povezuje s velikim napadom (koji protječe vrlo dramatično: životinja trza mišićjem, gubi svijest i slini), ovo oboljenje može se manifestirati i vrlo blagim, gotovo nezamjetnim epizodama, odnosno napad može odgovarati onom koji opisujete u Vašeg šteneta.

Epileptički napadaji očituju se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija. Epi-napadi mogu biti blagi, javljati se u nizu ili mogu biti produženi i traju više od 5 minuta.

Epilepsija može biti urođena ili može biti izazvana drugim bolestima (ozljeda mozga, moždani ožiljak, tumor mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar, migrirajuća larva crijevne gliste, hidrocefalus, encefalitis nakon štenećaka, otrovanje). U trenutku napada pas je nesvjestan što se događa i obično ne osjeća nikakvu bol.

Gotovo svi epileptički napadi događaju se kada se životinja odmara, a ne kad je aktivna. Ako se napad dogodi u stanu ili kući svi ukućani bi se trebali utišati, ugasiti TV i smanjiti svjetlo kako bi se pas osjećao što mirnije i sigurnije. Ako se pak napad dogodi na otvorenom prostoru učiniti sve što možete kako bi ga zaštitili.

Obično, nakon napada, psi su dezorijentirani nekoliko minuta, a čak mogu patiti i od djelomičnog gubitka vida. Mnogi su gladni i žedni.

Preporuča sa posjet veterinaru ili odmah nakon napada ili najkasnije tjedan dana nakon napada. Kako biste olakšali postavljanje dijagnoze, zabilježite podatke o napadu, vremenu nastanka i stupnju napada, kao i vremenu trajanja i intervalu pojavljivanja jer je od izuzetnog značaja za dijagnozu pravilno uzeta anamneza.

No, osim navedenoga, trzanje u šteneta dok spava indicira na zdrav razvoj neurološkog sustava. Psi sanjaju, a tijekom dubokog sna mogu brzo pokretati očima, veslati nogama, trzati usnama i nosom, a ponekad i lajati i cviliti u snu kao da plaču. Takvo je ponašanje potpuno u redu i ne treba ga miješati sa znacima moždanog poremećaja.

Trzanje i grčenje u štenaca može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad razine šećera u krvi). No, uz trzanje i grčenje, javlja se i teška depresija, a ponekad i konvulzije. Ukoliko bi se takvo stanje ponovilo obavezno otiđite kod veterinara, a štencu možete pomoći u tim trenucima na taj način da ga utoplite i smjestite u zamračeno i tiho mjesto. Obavezno neka netko bude sa njim dok se pas ne pribere jer osjećaj samoće i napuštenosti dodatno može pogoršati situaciju.

OZNAKE: