Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku labradora staru 2,5 godine, a moja prijateljica ima samojedicu istog godišta. Prije dva dana naše su kujice se igrale sa drugim psima dobrih 4 sata. Dan poslije kuje su počele pokazivati tijekom šetnje probleme s nogama. Naime, obje dok hodamo samo odjedanput podignu nogu (to rade sa sve 4 šape, ali naizmjence), nogu skupe, a prste zgrče. Tako drže par sekundi te zatim nastave normalno hodati. Budući da obje kuje pokazuju iste simptome i u istim danima, sumnjamo da je problem nastao zbog te duge igre. Međutim, kako ne možemo biti sigurne u to, molimo vas savjet kako da im pomognemo. Kujice su inače i dalje zaigrane, vesele, normalno jedu i piju. Unaprijed hvala! Anamarija

O: Grč nastaje kada mišićna vlakna ili njihovi dijelovi ostanu stalno napeti (kontrahirani). Najčešće se pojavljuju na mišićima ekstremiteta nakon dužih i napornih treninga, igre, agilityja,... kada su navedeni mišići pod najvećim opterećenjem.

Bol koja se pojavljuje nakon kontrakcije mišića koji odbija da se relaksira, iznenadna je te izuzetno jaka i neugodna. Vremenski traje od nekoliko sekundi pa sve i do 15 minuta te se nerijetko ponavlja.

Smatra se da je njihova pojava uvjetovana mišićnim umorom, dehidracijom, lošom kondicijom ljubimca,... Međutim, još nije znanstveno dokazano koji od navedenih čimbenika i u kojoj mjeri je odgovoran za pojavu grča/grčeva.

Kada se pojave, potrebno bi bilo odgovarajući mišić istegnuti i blago ga izmasirati. Ako se grčevi češće pojavljuju, savjetuje se smanjivanje intenziteta treninga ili odmor od nekoliko dana.

Grč se može izbjeći odgovarajućom pripremom organizma i mišića, i to na taj način da se prije pojačanog treninga ili duže igre lagano zagriju svi mišići blagim masiranjem ili laganim kombiniranjem šetnje i trčanja. Također, pravilna ishrana i dovoljna količina tekućine su izuzetno bitni.

Moguće je da su problemi kod Vaših ljubimaca nastali kao posljedica grčeva na mišićima ekstremiteta uzrokovanih dugotrajnom igrom ljubimaca.

Također, uzroci mogu biti i druge etiologije: ozljede ligamenata i/ili mišića, hladno vrijeme i led, nagnječenja,...

Ako se navedeni problemi nastave pojavljivati i u narednih nekoliko dana, savjetujem Vam da odvedete ljubimce kod veterinara koji će nakon kliničke pretrage biti u mogućnosti postaviti dijagnozu, te u skladu s njom, odrediti prikladnu terapiju.

OZNAKE: