Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 13 godina i htio bih kupiti Grammostola rosea tarantulu. Zanima me da li se one i oprema prodaju u Pet centru? Što mi je sve potrebno i kako da je hranim?Koliko bi sve to koštalo u Pet centru? Hvala, Tomislav 

O: Grammostola rosea je miran i neagresivan pauk. Preporuča se početnicima i iz razloga jer nije zahtjevna za držanje. Ipak, treba uzeti u obzir da se u kontaktu s njenim dlačicama mogu razviti znaci alergije (crvenilo, svrbež i osip). Isto tako, ugriz ovog pauka izazvat će oteklinu i crvenilo oko mjesta ugriza, a individualne su razlike pojedinih osoba na njen otrov. 

Odrasla jedinka naraste 12 - 16 cm. Za smještaj tarantula koriste se terariji s otvorima za zrak i pomičnim vratima koja osiguravaju dovoljan prostor za manipulaciju s paukom, hranom i vodom koja mu se daje. Dimenzije terarija bi trebale biti oko 40x30 cm. Ne preporučaju se terariji visokih stijenki zbog mogućnosti ozljede pauka nakon pada.

Grammostola rosea živi u suhim predjelima Južne Amerike, a to su pustinje i suhi predjeli s oskudnom vegetacijom.

Ona je terestrijalni pauk, što znači da živi na tlu te zaklone kopa pod tlom, ali više površinski. Stoga joj je u terariju potrebno postaviti duboku podlogu ( 5-10 cm). Podloga je treset, koji je u stalnoj ponudi prodavaonica Pet centra. Cijena vreće od 4 l je 62,35 kn.

Vlaga u terariju bi trebala biti 60-70%, a temperatura od 21-29°C. Na nižim temperaturama postaju manje aktivne te iz tog razloga temperatura ne bi trebala pasti ispod 18°C. U vrijeme presvlačenja bi trebalo povisiti postotak vlage kako bi se pauku omogućilo pravilno presvlačenje.

S vodom treba biti na oprezu, kako se tarantula ne bi utopila. Zato je potrebno u posudicu s vodom staviti vatu koja će upiti vodu i pauk će je moći uzimati bez opasnosti.

Cijena jednostavnog modela terarija je 194,70 kn, a u njega bi trebalo smjestiti termometar (35,70 kn), te higrometar - mjerač vlage zraka (40,80 kn).

Tarantule se hrane živom hranom: crvima, cvrčcima i drugim insektima. Odrasle jedinke jedu i male, jednodnevne miševe (pinky).

Dodatne informacije mogu se naći u tekstu kolegice dr. Rumihe.

Tarantula