martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Što biste mi preporučili za obnovu perja kod kokica nesilica? Naime, prilično su goluždrave, a dolazi zima. Jedu puno i raznovrsnu hranu, ali im se ipak perje ne obnavlja. Lijep pozdrav, Marica

O: Najčešće se u ovakvim slučajevima preporuča Muvisel prašak, koji se dodaje u vodu za piće (ili u hranu) prema uputama proizvođača.

Uzrok goluždravosti može biti različit – od kanibalizma, nedostatka određenih hranjivih tvari, loše probave i drugo. Svim pticama, i peradi, treba dodavati drveni ugljen jednom u tjedan dana. Njegova uloga je da u probavi smanji i izvuče moguće toksine i plinove koji se mogu stvoriti pri držanju hrane u neadekvatnim uvjetima (pretopla ili prehladna i vlažna prostorija). Također, peradi treba davati i gritt, mljevene školjke, kao izvor kacija i ostalih minerala. Da bi kokice imale zdravo i lijepo perje, moraju imati i vrlo zdravu  probavu, te možete koristiti i Organew prah (vitamini, aminokiseline, FOS, MOS). Dodaje se isključivo na suhu hranu (ne u vodu za piće).

 

OZNAKE: