Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U vanjskom bazenu od cca 500 lit vode imam 8 zlatnih ribica več jedno godinu i pol, od kojih je jedna dobila nešto bijelo po leđima kao neka plijesan i to se sad širi na peraje. Što bi bilo dobro tj. čime bih mogao izliječiti tu ribu? Sada sam je odvojio u poseban akvarij i cijeli bazen sam oprao i stavio novu vodu. I do sada, koje god sam posadio vodeno bilje, niti jedno mi nije uspjelo, pa me zanima koje da još probam posaditi. Inače bazen je dobar dio dana na suncu.
Hvala, Miro

O: Prema opisanom, najvjerojatnije se radi o mikozi ili gljivičnom oboljenju.

Simptomi se najčešće pojavljuju na koži i perajama u slučaju pada lokalnog imuniteta, nakon oštećenja ili kao sekundarna infekcija, nakon bakterijskih infekcija, a može se pojaviti i u kombinaciji sa bakterijskom, pa u tom slučaju govorimo o mješovitoj infekciji. Inficirana područja izgledaju kao da su prekrivena vatom ili paučinom. Bolest se dodatno komplicira ako sporangije prodru u unutrašnje organe i oštećuju ih. Velike štete nastaju u uzgajalištima, kada je najčešće zahvaćena ikra i mlađ.

Savjetujem Vam da pojačate aeraciju i filtraciju vode. Provjerite kemijski sastav vode, te korigirajte eventualna odstupanja. Od lijekova možete koristiti JBL Fungol. Fungol je preparat koji ima učinkovito djelovanje protiv gljivičnih infekcija. Prije početka liječenja trebalo bi promijeniti 50% vode. Preparat se ne smije koristiti u kombinaciji s ostalim lijekovima. Za vrijeme liječenja ne filtrirajte kroz ugljen, a bilo bi dobro kada bi bazen mogli zaštiti od direktnog sunca. Na 100 litara vode koristi se tri puna poklopca koji se nalazi na bočici, a liječenje se može ponoviti trećeg dana. Prije ponavljanja doze potrebno je promijeniti 50% vode.

Možete dodati i multivitaminske pripravke kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica.

Za sada, dok ne riješite probleme s ribicama, nemojte presađivati bilje. Pošto Vam bilje nije do sada uspijevalo, provjerite podlogu u bazenu i  je li dovoljna za rast bilja. Od bilja savjetujem Elodeu i lopoče, koji su otporniji od ostalih vrsta.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.