dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije tri dana mačka je okotila 2 mačića i danas sam primijetila da ima gliste. Zanima me smijem li joj davati kakav lijek i hoće li to utjecati na mačiće? Veterinar nam je dao prošle godine, kad nije bila skotna, tabletu koja se inače daje psima i rekao nam da joj malo te tablete naribamo u hranu i to je djelovalo, ali ne znam smijem li joj to sad dati jer doji.

Unaprijed hvala, Maja


O: U ponudi Pet centra se nalazi Nemastop pasta iz Protection linije proizvođača Orme Naturali. Ovaj proizvod predstavlja dopunsku hranu za kućne ljubimce koja pomaže u osnaživanju prirodnog obrambenog mehanizma probavnog sustava. Ova pasta sudjeluje u probavi stvarajući nepovoljno okruženje za opstanak nametnika probavna sustava. U sastavu posjeduje neemovo lišće, ricinusovo ulje, sojin lecitin, papaju, ananas, ekstrakte koštica grejpa, sljez, češnjak,... Pasta se najčešće primjenjuje prije samog glavnog obroka i to pola brizgalice dnevno tijekom dva dana.

Na tržištu postoje i drugi preparati koji se koriste u borbi protiv unutrašnjih parazita. Međutim, ovdje morate biti oprezni jer je Vaša ljubimica u laktaciji (dojenju). Stoga Vam savjetujem da kontaktirate sa svojim veterinarom oko izbora najprikladnijeg preparata namijenjenog za dob i trenutnu situaciju Vaše ljubimice.

Više o glistama kod mačaka, nekim od preparata, kao i načinu primjene istih možete saznati u odgovoru kolegice mr. sc. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr. vet. med. objavljenom pod naslovom Maca ima gliste.

OZNAKE: