Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam retrivera starog 6 mjeseci. Prije nekoliko tjedana pojavili su se problemi sa učestalim proljevom i povraćanjem. Najprije sam mislila da se radi o reakciji na hranu, sve dok nije povratio gliste. Dala sam mu dvije tablete protiv i taj postupak sam ponovila za 14 dana. Zanima me kad bi bilo najbolje opet ponoviti postupak protiv parazita? Da li da opet koristim tablete ili nešto drugo? Takvo ga je stanje dosta iscrpilo, a i dosta stvari uzima vani u okolišu pa smatram da bi vrlo lako moglo doći do ponovljene situacije. Unaprijed zahvaljujem, Olivera

O:   Psi mogu udomiti cijeli niz unutarnjih i vanjskih parazita.

Redovito uređivanje pomoći će vam u ranom otkrivanju znakova invazije. Čak i unutarnji paraziti ostavljaju izdajničke znakove na krznu i koži. Potreban je poseban oprez kod štenadi, koja mogu naslijediti parazite od svoje majke i za topla vremena, kada populacija nametnika eksplodira, pa su svi psi skloniji njihovu napadu.

Psi imaju unutarnje nametnike u rasponu veličine od jednostaničnoga, mikroskopski velikoga iz roda Giardia do iznimno velikih trakavica. Neki od najčešćih su: okrugle gliste (uobičajene) kojima se štenad invadira prije rođenja od kuje ili od sisanja kontaminirane kože majke. Kod težih invazija štenad ima napuhnut trbuh, a rutinski treba gravidne ženke i štenad stariju od 14 dana "čistiti" od glista. Trakavice (uobičajene) dospijevaju u psa nakon što on pojede invadiranu buhu, a ostalim oblicima zarazi se konzumiranjem nekuhanih otpadaka. Rijetko izazivaju znakove bolesti. Najčešći su znak invazije sasušeni članci trakavice izgledom poput zrna riže u dlaci oko anusa.

Srećom, postoje učinkoviti, sigurni i prikladni lijekovi protiv nametnika, koji su dostupni u Pet centru, a koji sprječavaju ili uklanjaju gotovo sve pseće unutarnje nametnike. Pse treba "čistiti" od oblića tri do četiri puta godišnje bez obzira primijetite li ikakvu promjenu zdravstvenog stanja Vašeg kućnog ljubimca. U našoj ponudi, osim lijekova u obliku tableta, postoje preparati u obliku paste Banminth za peroralnu primjenu antihelmintik za pse koja je neutralnog okusa, možete je psu umiješati u hranu ili istisnuti odgovarajuću količinu sadržaja tube direktno na nepce. Psi je u pravilu vrlo dobro podnose. Stronghold u obliku ampulice čiju tekućinu istisnete na kožu vrata i ostavite da se osuši. Preparat ima dvostruko djelovanje, na vanjske parazite (buhe), te na unutarnje parazite. Za njegovu sigurnu učinkovitost potrebno je aplikaciju ponavljati svakih mjesec dana.

Prije svakog cijepljenja poželjno je psa "očistiti" od crijevnih nametnika, jer na taj način bolje imunitetski odreagira. Treba imati na umu da i mi možemo biti infestirani psećim crijevnim nametnicima, stoga ako u kući imate djece obavezno je pranje ruku nakon igre sa psom. Sve podrobnije informacije potražite u Pet centru, pa Vas stoga i pozivam da nas posjetite.

OZNAKE: