Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo problem sa štenetom, mješanac je dva mješanca i okotio se 11.11.2007., no problem je u tome što se napuhao. Ne može normalno hodati jer mu je stomačić iskrivio zadnje nožice. Molim vas pomozite nam jer ga ne želimo uspavati, a veterinari kod kojih smo bili samo kažu da ga to ne boli i da kupimo tablete za gliste, jesmo, i nije pomoglo, još je uvijek kao malo burence!
Hvala,
Ines i Ivan

O: Glistavost (Toksokaroza) je česti problem kod mladih pasa u dobi do 5 mjeseci.

No, gliste se mogu pojaviti i kod odraslih pasa, pogotovo ako se drže u nehigijenskim uvjetima, sa više životinja i ako ih se redovito ne tretira antiparaziticima.

Uzročnik je glista Toxocara canis, bjelkaste do blijedo-žute boje, dužine 10-18 cm. Psi se obično invadiraju uzimanjem kontaminirane hrane ili vode sa jajašcima (iz kojih se razvije invaziona ličinka), ili (ako se radi o štencu,kao u Vašem slučaju) još za vrijeme graviditeta majke, kada putem krvi migriraju kroz posteljicu u fetus i majčino mlijeko. Do potpunog razvoja gliste u invadiranom organizmu obično treba proći period od oko 35 dana.

Klinički se bolest manifestira bljedilom sluznica, zaostajanjem u razvoju, povraćanjem, proljevom koji se može izmjenjivati sa opstipacijom (začepom), napetim trbuhom čiji je volumen obično povećan, pa životinja djeluje kao da se prenajela, grčevima, ponekad pojačanom žeđi, a često i cviljenjem.

Dijagnoza se postavlja koprološkom pretragom (nalaz jajašaca u fecesu) ili direktnim nalazom parazita u fecesu ili povraćanom sadržaju. Bolest se liječi antiparaziticima, no uz terapiju je bitna i prevencija.

U slučaju Vašeg štenca, ukoliko su kolege procijenili da se zaista radi o glistavosti, obavezno mu dajte tabletu protiv glista (doza je 1 tableta na 10 kg tjelesne težine), te ponovite u istoj dozi za 14 dana. Rezultati ne bi smjeli izostati. Kako biste bili sigurni da ste ga u potpunosti očistili,odnesite stolicu na koprološku pretragu.

Pse i mačke bi u profilaktičke svrhe trebalo tretirati antiparaziticima svaka 3 - 4 mjeseca (u ponudi naših dućana postoje antiparazitici u obliku tableta ili pasti za pse i mačke), držati ih u higijenskim uvjetima, uklanjati izmet i slično.

OZNAKE: