Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi nešto reći o flat coat retriveru i vajmarskom ptičaru. Hvala, Gabriela

O: Flat Coated Retriver (glatkodlaki retriver) je izrazito dobroćudan i prijateljski nastrojen pas koji je prema FCI (Federation Cynologique Internationale) klasifikaciji kategoriziran u Grupu 8. (retriveri, šunjkavci i psi za vodu), sekcija 1. (retriveri).

Psi ove pasmine postižu visine 56-61,5 cm i težine 25-36 kg. Dlaka je gusta, kvalitetna, crne ili boje jetre.

Osim svoje dobroćudnosti, ova pasmina pasa iziskuje puno kretanja i aktivnosti. Uzgajivači navode, za ovu pasminu pasa, minimalno 40-ak minuta energičnog kretanja/dnevno, odnosno, treniranje aportiranja i agilityja. Osim pojačane aktivnosti, ova pasmina traži i puno pažnje od strane vlasnika. Naime, za ovu pasminu se s razlogom navodi da su "vječne maze" , odnosno, "vječna štenad".

Vajmarski ptičar (Weimaraner Vorstehhund, Weim, Silver Ghost, Grey Ghost) je velik,  lijepo oblikovan lovački pas koji je prema FCI klasifikaciji pozicioniran u Grupu 7. (ptičari), sekciju 1.1. (tip brako).

Ova pasmina pasa postiže visine 59-70 cm i težine 23-28 kg. Iako postoji kratkodlaki i dugodlaki oblik ove pasmine, češći je kratkodlaki oblik. Dlaka je glatka i dobro priljubljena, boje srebrne do sive (različite nijanse). Kao štence, karakteriziraju ih i velike plave oči, koje kasnije prelaze u svijetle do boje jantara.

Smatra se da je pasmina dobila ime po knezu Karlu Augustu Weimarskom, koji je pokazivao izraziti afinitet prema lovu s kratkodlakim i, po mogućnosti, sivim psima.

Ovu pasminu karakterizira izrazito razvijen lovački nagon i ljubav prema vodi. Također, to je i temperamentan te primjeren za obitelj i dom pas.

OZNAKE: