zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P:Imam kunića starog 4 godine. Ne uzima hranu već 4-5 dana, hranimo ga na špricu (mljevenim briketima i fiziološkom otopinom). Bili smo kod veterinara, dijagnosticiran mu je gingivitis. Tri dana je već na injekcijama, međutim ne vidim nikakvu promjenu. I dalje ne konzumira hranu sam. Zanima me kako je moguće još lječiti gingivitis kod kunića ukoliko antibiotik ne pomaže? I postoji li opasnost od uginuća? Hvala. Ana

O: Liječenje ljubimaca prema postavljenoj dijagnozi i koje je pod stalnom kontrolom veterinara ima za cilj dovesti u što kraćem vremenskom periodu do izlječenja ljubimca i osiguravanja optimalne kvalitete života. Tako, općenito gledano, terapija antibioticima u prosjeku traje 5 dana, a najčešće još 2 dana poslije povlačenja svih kliničkih znakova bolesti. Liječenje kroničnih infekcija može trajati i duže vrijeme, odnosno ono se prilagođava svakom pojedinom slučaju ponaosob. Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.), tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme.

Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana, dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje).

Općenito o bolestima zubiju u kunića već sam ranije pisala u odgovoru Bolesti zubiju kod kunića.


Kako je gingivitis redovno posljedicom bakterijske infekcije, a najčešće sekundarno učestalijim bolestima zubiju, proces se liječi antibioticima, i vjerujem da će se nakon injekcione terapije znaci poboljšanja stanja vidjeti kroz narednih dana. Svakako je uputno terapiju provesti do kraja. Također, neka Vas ne zabrinjava što kunić nije još u mogućnosti sam uzimati hranu, upala je bolan proces i u ovako ranoj fazi uzimanje tvrde hrane je preveliki zahtjev za organizam. Ukoliko Vaš kunić ima urednu svakodnevnu probavu, hrana kojom ga hranite daje mu dovoljno energije i hranjivih tvari za normalno funkcioniranje i ne bi smjelo doći do komplikacije zdravlja.

Ukoliko pak ne primjećujete da kunić svakodnevno vrši nuždu, svakako to napomenite Vašem veterinaru pri slijedećem odlasku na terapiju jer bi ovakav simptom upućivao na komplikaciju zdravstvenog stanja. Također, moram napomenuti kako prognoze stanja nije moguće procijeniti na ovaj način, već se ono čini ambulantno na osnovi kontrolnih pregleda i procjene zdravstevnog stanja.

Ukoliko Vam se čini komplicirano hraniti ljubimca mljevenim briketima, u ponudi naše veterinarske ljekarne imamo vrlo dobar preparat, smjesu u prahu potpune hrane za dvojezupce i glodavce kod pomoći pri oporavku, Cunipic Vet line, herbal convalescence, koji je sastavom upravo usitnjeno livadno sijeno, s dodatkom ljekovitog bilja (matičnjak, pjegavi čičak, laneno sjeme, anis, gospina trava,...) i potrebnih vitamina ( prvenstveno vitamin C, A, D, E i B 12). Preparat se vrlo lako priprema mješajući sa vodom i daje do 4x dnevno, a pomoći će u  uspostavi normalne probave i u čim bržem izlječenju.