Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 5 dana dobila sam kunića starog otprilike 2 mjeseca. Prije njega imala sam isto kunića i vidim neke razlike pa ne znam što znači ponašanje sadašnjeg. Prvi kunić uginuo je u roku od 24h (bio je star 3 godine), a veterinarka je rekla da je to zbog neodgovarajuće prehrane tako da kod ovog kunića strašno pazim na to (pročitala sam sva pitanja i odgovore na vašoj stranici) i zato me uhvatila panika jer mu dajem sve po ''propisima'' a ipak su se pojavile smetnje. Naime, on jede samo sijeno, bunny premium hranu i pije vodu u koju mu stavim vitamine Gervivet (8 kapljica prvih tjedan dana zbog stresa da mu ne padne imunitet). On nije htio piti tu vodu pa sam stavila 4 kapljice i sada pije.

Uglavnom, treći dan je dobio mekanu stolicu (u obliku pletenice) ali tada sam smanjila broj tih kapljica i sve se popravilo da bi danas opet imao takvu stolicu. Ne znam uslijed čega je to....treba li ipak staviti 8 kapljica ili ni jednu? Čak mi je palo na pamet, nisam dobro informirana o održavanju gajbe što se tiče pranja, pa sam oprala sapunom i isprala vručom vodom...može li mu to naškoditi? Općenito sam primijetila da puno kaki (za razliku od prijašnjeg zeca) tako da mu gajbicu počistim čak 4 puta na dan. Je li ok da toliko kaki? Također sam primijetila da ga na neke kratke periode uhvate neki ''trzaji'', kontrakcije mišića pa se trza cijeli ili samo stražnji dio. To traje minutu-dvije pa prestane. Što to znači? I još samo jedno pitanje: da li kad počne luđački skakati, trčati, okretati se u skoku i bacati kao da ga npr. netko šamara znači da je sretan? Unaprijed vam zahvaljujem,
Andie

O: Upravo je probavni sustav najosjetljiviji dio organizma u kunića, stoga je pravilna prehrana izuzetno važna. Dužina crijeva im je nekoliko puta veća od dužine tijela. Mekana stolica najčešće je znak poremećaja probave. Mekanu stolicu može uzrokovati stres, nagla promjena hrane, netolerancija na neke sastojke hrane i dr. Poremećaji uzrokovani promjenom uvjeta držanja, hrane ili okoline trebali bi se normalizirati za oko 6 - 8 dana. Bez obzira na uzrok, nastavite hraniti Vašeg kunića sijenom u neograničenim količinama, te gotovom hranom.

Davanje Gervivet kapi za glodavce izuzetno je važno u okolnostima kao što su u Vašeg kunića. No, ponekad se mogu javiti i neželjene reakcije, poput mekane stolice, ako organizam ne tolerira odredeni pripravak ili njegove pojedine sastojke, što je vrlo individualno. Ako ste povezali prestanak davanja Gervivet kapi s normalizacijom probave, preporučila bih Vam da ih prekinete davati. Inaće, kunići defeciraju nekoliko puta dnevno, tako da je u potpunosti normalno da kroz dan ima 4 stolice.

Prilikom čišćenja kaveza potrebno je odvojiti kunića u posebnu sobu ili drugi kavez. Zatim, isprazniti kavez, te ga oprati toplom vodom sa sapunom i dezinficijensom. Kavez nakon toga treba temeljito isprati. Kad je kavez u potpunosti suh, staviti svježe sijeno i stelju.

Što se tice ponašanja kunica, veselo skakutanje u svim smjerovima, uz zabacivanje šapica u stranu i okretanje u zraku, tzv. "zečji ples"- znak je čiste sreće i veselja i jedan od najljepših prizora kojeg možete doživjeti u životu s kunićima. Najčešće će se zeko zatrčati prije nego izvede akrobacije, no ponekad to napravi i iz "sjedećeg" položaja.

Mnoge zabrinjavaju navike kunića po pitanju obavljanja nužde. Na sreću, ni tu nema velikih problema. Kunićima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mjestu. Obično izabiru kuteve gdje će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno "dresirati". U pravilu, stariji kunići brže uče od onih koji su još vrlo mladi, ali neka Vas to ne zabrinjava jer će i mala beba od nekoliko tjedana brzo stvoriti ovu naviku.