Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Doma imam mužjaka i ženku gerbile. Ženka se nedavno, tj. 9.4.2010. okotila. Znam sve o svemu u vezi s bebama i roditeljima, ali mi jedno nije baš jasno. Naime, napisali ste da mužjaka treba odvojiti od beba nakon 5 tjedna starosti beba. Isto tako sam pročitala i da ne podnose samoću. Kako da ih podjelim, a da svima paše? Sa koliko mjeseci (ili tjedana) mogu početi poklanjati gerbiliće prijateljima? Unaprijed zahvaljuje Lea

O: Gerbili su društvene životinje i najviše vole s drugim skočimiševima dijeliti svakodnevnicu. Ukoliko su sami, lako mogu pasti u depresiju.

Stoga, ukoliko ne namjeravate pariti ljubimce, možete držati zajedno dva mužjaka ili dvije ženke, po mogućnosti iz istog legla, važno  je da postoji jaka prijateljska veza, koja bi ih trebala činiti sretnima.

Mongolski gerbili spolno dozriju već sa tri mjeseca. No, parenje je najuspješnije nakon godine dana.

Gerbili su spolno zreli s 8 do 12 tjedana života. Međutim, ženke su sposobne koncipirati već s 3 do 4 tjedna života, dok su mužjaci sposobni oploditi ženke već s 4 do 5 tjedana života.

Nakon što ženke spolno sazriju, spolni ciklusi se periodično izmjenjuju na takav način da ženke imaju tjeranje svaka 4 dana. Samo tjeranje traje 24 sata. Graviditet, kod prvorotkinja, traje 21-25 dana, s tim da do poroda najčešće dolazi u noći 24 dana. U daljnjim graviditetima, samo trajanje se produžuje, tako da ono može trajati između 35 i 45 dana.

Ženka gerbila na ovaj svijet najčešće donosi između 1 i 9 mladih, u prosjeku 5-6. Mladunci se rađaju slijepi i bez dlake. Kada su gladni, ispuštaju zvukove kojima daju do znanja majci da ih treba nahraniti. Majci za stvaranje mlijeka treba dosta bjelančevina (može joj se dati suha mačja hrana...).

Gerbili se odlično brinu za svoje mladunce "- hrane ih, štite, griju, prenose (ako je to potrebno). Nakon desetak dana starosti, mladi se počinju kretati.  Sa 6 tjedana života se savjetuje njihovo odvajanje po spolu i daljnje priprema za udomljavanje. 
 
Mužjaci su puno tolerantniji i manje agresivni od ženki, tako da možete imati i tri ili četiri mužjaka u istoj nastambi. Što se ženki tiče, ne preporučuje se držanje više od dvije zajedno.

U Vašem slučaju, mogli biste mamu gerbilicu ostaviti s kćerkom, a tatu gerbila sa sinovima.

Za  razlikuju od drugih glodavaca, po nečemu su  specifični, naime, gerbili su monogamni. Za života, najčešće se pare samo s jednim partnerom. Gerbil koji je odvojen od svog para, možda se više neće pariti, a ponekad neće ni svog partnera "primiti natrag".