Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, kupila sam kod vas vitaminske kapi za glodavce od Beaphara pa me zanima koliko treba biti doziranje, budući da imam dva gerbila, i koliko često treba dodavati te kapi u vodu, svakodnevno ili rjeđe? Srdačno zahvaljujem!
Xena

O: Gerbili su poznati i kao pustinjski skočimiševi, a obitavaju u pustinjama i stepskim područjima srednje Azije.

Hrane se mješavinom zrnate hrane, te manjim količinama povrća i voća.

Mnoge životinjice izabiru iz mješavine ponuđene hrane samo ono što najviše vole. Stoga se s vremenom može javiti deficit pojedinih nutrijenata neophodnih za zdravlje životinja.

Uz navedeno, u životu svake jedinke postoje peridi kada su im potrebe organizma vezane uz unos vitamina povećane. To su: faze intenzivnog rasta, različita stresna stanja kao što su transport ili promjena nastambi, parenje, graviditet, dojenje, oboljenja, narušeni optimalni uvjeti života i prehrane i dr.

Stoga Vam preporučam da Vašim ljubimcima vitaminske kapi dodajete u vodu kroz cijelu godinu 1-2 puta tjedno. Kako gerbili piju relativno male količine vode nastojte da tu dnevnu dozu i popiju. Odnosno, kapi možete nanijeti na hranu.

Preporuka proizvođača je da je po životinji (svi glodavci) potrebno dodati 5-10 kapi, a obzirom na veličinu gerbila, bit će dovoljno 5 kapi po životinjici.