Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo koker španijela starog osam godina. Prije otprilike tri tjedna su počeli problemi s njim. Prvo sam primjetila da svako povrati samu žutu tekućinu, a nakon toga se pojavio i proljev koji traje do danas. Prošli tjedan smo konačno otišli veterinaru koji mu je izvadio krv i ustanovio da se radi o gastritisu. Prepisao mu je ranital 75 mg i dijetnu prehranu. Što se tiče povraćanja ono se umirilo, no proljev još traje. Stolica je gotovo crna što me i najviše brine. Danas mi je suprug rekao da mu se čini da i teško mokri. Više nisam sigurna što bi mu mogla dati te Vas molim da mi pomognete.
Hvala, Dubravka

O: U ljekarnama Pet centra možete nabaviti medicinsku hranu za probavne smetnje od nekoliko različitih proizvođača u konzerviranom i dehidriranom obliku. To su: Royal canin-Intestinal, Hill's Prescription diet-i/d i Eukanuba-Intestinal. Takva je hrana za pse indicirana kod gastrointestinalnih poremećaja (gastritis, enteritis, kolitis, oporavak od gastrointestinalnih bolesti, malabsorpcija, velika količina bakterija, limfagiektazije), kod insuficijencije egzokrinog pankreasa, akutnog pankreatitisa bez hiperlipidemije, kod nadutosti (dilatacija i volvulus želuca) te kod štenadi u rastu uključujući prerano odbijanje.

Cilj intestinal hrana je osigurati visoko probavljivu hranu tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će hraniti kolonocite i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Nutritivne osobine tih hrana su da su bjelančevine visoko probavljive, snižena je razina masti što ograničava povraćanje smirujući mukozu, te pomaže pražnjenje želuca, a također su visoko probavljive. Ugljikohidrati su visoko probavljivi, povećana je razina topivih vlakana i elektrolita i dodani su vitamini B-kompleksa, koji zajedno s elektrolitima zamjenjuju povišene gubitke zbog povraćanja i proljeva, te je dodana vrhunska antioksidantska formula koja smanjuje oksidativno oštećenje stanica povezanog s gastroenteritisom.

Medicinsku hranu za probleme s probavnim sustavom je potrebno davati češće, u manjim obrocima 3 - 6 puta dnevno.

Hill's Prescription Diet Canine i/d, Intestinal od Royal canina i Intestinal od Eukanube pružaju sve potrebne hranjive tvari odraslom psu i u većini slučajeva dohranjivanje je kontraindicirano. Individualne potrebe mogu varirati ovisno o pasmini, okolini, godišnjem dobu, aktivnosti, temperamentu i stresnim faktorima uključujući bolesti.

Preporučujem Vam da kokera barem dva tjedna hranite hranom za probleme s probavom, kako bi se uspio u potpunosti oporaviti, a onda možete pokušati lagano umješavati hranu koju i inače dajete svom psu. Međutim, ako će pas imati problema kada ga vratite na njegovu uobičajenu prehranu, onda ćete mu hranu za probleme s probavnim sustavom morati davati cijeli život.

Što se otežanog mokrenja tiče, uzroci mogu biti različiti: bolesti bubrega, upala mokraćnog mjehura, mokraćni kamenci, piroplazmoza, bolesti prostate. Svakako ponovno otiđite svom veterinaru, jer problemi s mokrenjem kod psa starog 8 godina nisu za zanemariti i potrebno je napraviti dodatne pretrage kako bi se mogla postaviti dijagnoza.

OZNAKE: