Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kakva je reakcija psa ili mačke na dejstvo Frontline ampule? Ima li ikakvih kontraindikacija ili slično? Milan

O: Frontline ampule se na tržištu nalaze u dva oblika. To su Frontline Spot-On i Frontline Combo Spot-On. Obje su otopine za nakapavanje na kožu, ektoparaziticidi.

Djelatna tvar Frontline Spot-On ampule je fipronil, a Frontline Combo Spot-On ampule kombinacija fipronila i metoprena.

Pomoćne tvari su etanol, polisorbat 80, polividon, butilhidroksianizol (E 320), butilhidroksitoluen (E 321) i dietilenglikol-monoetil-eter.

Ampule su kategorizirane prema vrsti životinja (psi, mačke) i prema tjelesnoj težini. Za sigurnu primjenu je neophodno slijediti uputu proizvođača i koristiti ampule za ciljanu skupinu životinja. To znači da svaka improvizacija može imati neželjene posljedice (npr. Frontline za pse nikada ne bi trebalo koristiti za mačke).

Frontline ampule su siguran proizvod, ali za njihovu primjenu postoje kontraindikacije, nuspojave kao i mjere opreza, prema uputi proizvođača.

Kontraindikacije
 Frontline ampulama ne smiju se tretirati
- štenad mlađa od 8 tjedana i lakša od 2 kg (Frontline  Spot-On Dog i Frontline Combo Spot-On Dog)
- mačiće mlađe od 8 tjedana i lakše od 1 kg (Frontline  Spot-On Cati Frontline Combo Spot-On Cat)
- bolesne životinje (sustavne bolesti, vrućica) i životinje u tijeku oporavka,
- kunići (teške reakcije nepodnošljivosti i uginuća).

Aplikacija se smije ponoviti najranije za 4 tjedna.

Nuspojave
Ako pas/mačka poliže Frontline kroz kraće vrijeme će pojačano sliniti zbog djelovanja nosača u pripravku. Postoje izvješća da se rijetkokad jave prolazne kožne reakcije na mjestu primjene (promjena boje kože, ispadanje dlake, svrbež, crvenilo) kao i opće reakcije svrbeža odnosno alopecije. Samo izuzetno zabilježeni su nakon primjene slučajevi hipersalivacije, reverzibilni neurološki simptomi (hiperestezija, potištenost), povraćanje ili simptomi od strane dišnog sustava.

Napomene, mjere opreza, interakcije i drugo:

Sigurnost za životinje
Pripravak se smije primijeniti samo izvana tj. na kožu psa/mačke i ne smije dospjeti u oko. Životinje preosjetljive na insekticide i alkohol ne smije se tretirati s Frontline ampulama. Pripravak se preporučuje primjeniti samo na ona mjesta gdje se životinja ne može polizati i pritom treba spriječiti da se životinje međusobno ližu. Na tretiranim životinjama može se ponekad pričvrstiti krpelj, te se ne može u cijelosti isključiti mogućnost prijenosa zaraznih bolesti kojima oni posreduju.

Graviditet i laktacija
Pripravak se može koristiti kod rasplodnih, gravidnih i dojnih životinja.

Interakcije
Za sada nisu poznate interakcije ovog pripravka s drugim ektoparaziticidima koji se rabe za suzbijanje buha i krpelja kod pasa.

Predoziranje
Opasnost pojave neželjenih učinaka poveća se pri predoziranju te pse/mačke treba uvijek tretirati količinom koja odgovara njihovoj tjelesnoj masi.

Sigurnost za osobe koje primjenjuju lijek
Prilikom lokalne primjene svih insekticida i akaricida treba izbjegavati da sredstvo dospije na kožu, a posebno ne u oči. U takvim okolnostima nužno je oko odmah isprati s mnogo vode. Nakon uporabe ruke treba oprati vodom i sapunom, a za vrijeme aplikacije ne smije se jesti, piti i pušiti. Tretirane životinje ne smije se dirati po koži i dlaci gdje je nanesen Frontline, sve dok se to mjesto ne osuši. Mala djeca ne smiju se igrati s psima najmanje 4 sata poslije primjene. Preporučuje se Frontline ampule nakapati rano navečer, a tretirani psi/mačke ne smiju spavati u istom krevetu s vlasnicima, a posebno ne sa djecom. Osobe preosjetljive na insekticide i alkohol moraju izbjegavati dodir s pripravkom.

OZNAKE: