Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jorkširski terijer je imao prijelom zdjelice, pao je s balkona .Ima deset godine i veterinar ga ne želi operirati jer je star i već je imao operacija -glavica bedrene kosti mu se izglođala i malo su mu ostrugali i stavili šarafiće. Pasić piški, još nije kakio i malo hoda. Molim vas pomozite savjetom. Postoje neke tablete da se kupe da mu pomognu?
Sanja

O: Frakture ili prijelomi zdjelice najčešće su frakture u veterinarskoj medicini. Ove frakture obično su rezultat velike traume, najčešće u automobilskim nesrećama.

Lijeva i desna polovica zdjelice zapravo su sastavljene od nekoliko kostiju koje se spajaju sazrijevanjem životinje. Svaka je polovica zdjelice sastavljena od sljedećih kostiju: ilijum, ischijum i pubis. Obje polovice spojene su zajedno u sredini kako bi tvorile oblik nalik kutiji. Zdjelica, također, tvori udubinu (acetabulum) za zglob kuka, a sa kralješničkom moždinom je povezana sakroilijačnim zglobom. Zbog ovakve konfiguracije zdjeličnih kostiju trauma zdjelice često rezultira prijelomom nekoliko kostiju istovremeno na lijevoj i desnoj strani.

Općenito, klinički se prijelomi manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom dok je karakteristika prijeloma zdjelice i akutno šepanje u stražnjim nogama. Frakture su obično vidljive u sazrijelim kostima. Kod mladih životinja s velikom traumom zdjelice obično dolazi do fraktura drugih kostiju prije nego zdjeličnih. Također, često dolazi i do loma acetabuluma i luksacije sakroilijačnog zgloba. Potonje može znatno komplicirati metode liječenja i konačnu prognozu. Kako su stražnje noge, zdjelica i kosti lumbalnog dijela kralježnice u neposrednoj funkcionalnoj vezi, nemogućnost korištenja stražnjih nogu uvijek ukazuje na potrebu za detaljnim pregledom cijele regije.

Svaki slučaj prijeloma zdjelice mora se individualno procijeniti, uključujući težinu prijeloma i dob psa kako bi se odredio nejprimjereniji način liječenja.

Neprimjereni način liječenja, stabilizacija prijeloma i loša njega nakon stabilizacije može dovesti do komplikacija, kao što je nemogućnost zaraštavanja kostiju i sraštavanje kostiju u abnormalnih smjerovima. Navedeno dovodi do kompromitiranja širine zdjelice, osteomijelitisa (infekcije koštanog tkiva), artritisa zgloba kuka ili kompletne nefunkcionalnosti noge.

U ovisnosti o prirodi prijeloma, individualno se pristupa izboru metode liječenja. Frakture zdjelice mogu imati teške komplikacije ako ne zarastu u cijelosti. Po točno postavljenoj dijagnozi prijelomi se saniraju fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao ili se liječe osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Ako se ne pristupi ovakvoj fiksaciji, kosti sraštavaju u poziciji kojoj su se našle ili se na tom mjestu može stvoriti tzv. "lažni zglob". Ako su kosti zdjelice napuknule ili je lom bez pomaka, moguće je, uz gotovo apsolutno mirovanje, da se lom sanira bez operativnog zahvata.

Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3-4 tjedna. Zaraštavanje kosti ovisit će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mlađih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnažaju i oko mjesta loma stvaraju "omotač" koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamjenjuje koštanim tkivom.

U slučajevima kada nije preporučljiv kirurški zahvat, strogo je važno ograničiti kretanje psa kako bi se dozvolilo zaraštavanje zdjeličnih kostiju i prevenirala prekomjerna bol. Ograničeno kretanje znači da bi pas trebao biti smješten u kavez ili ograničen na manji prostor u kući ili stanu kada god ne može biti pod Vašim nadzorom, onemogućiti ga u grubim i temperamentnim igrama s Vama, ali i drugim psima, iako se doima kako se osjeća vrlo dobro. Također, kretanje po stepenicama bi trebalo biti ograničeno, a vanjske šetnje na vrijeme koliko mu je potrebno da obavi nuždu.

Kroz nekoliko tjedana potrebno je napraviti kontrolni pregled kod veterinara kako bi se RTG-snimkom procijenila kvaliteta zaraštavanja loma.

U olakšavanju boli na našem se tržištu nudi Tolfedine (Vetoquinol) u tabletama te Rimadyl (Pfizer) također u tabletama. Navedene analgetike možete pronaći u veterinarskim ljekarnama Pet centra uz veterinarski recept.

Svakako se obratite Vašem veterinaru ukoliko uočite pogoršanje simptoma kako bi se pravovremeno moglo pomoći Vašem ljubimcu. Također, ukoliko je prošlo više od tri do četiri dana od zadnjeg defeciranja, morat ćete posjetiti veterinara. Što feces dulje zaostaje u nepomičnom debelom crijevu, postaje teže da taj materijal nesmetano kroz anus izađe van. Ako se doista radi o začepu, treba napomenuti kako ono s vremenom (od 5-8 dana) dovodi do nakupljanja toksina, što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Prvi znakovi koji se mogu primijetiti je zauzimanje stava i pokušaja defeciranja, ali bezuspješno, trbušna bol, napuhnutost, gubitak apetita, potištenost.

Moram napomenuti kako slobodno možete potražiti drugo mišljenje i na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje veterinari svojom stručnošću imaju više iskustava s navedenom problematikom te će Vam možda moći ponuditi primjereniju pomoć za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: