vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Trebala bih pomoć od stručnjaka! Možete li mi, molim vas, pomoći odgovorom vezano uz filter i aktivni ugljen? Imam akvarij od 30L i u njemu su 2 ženke gupinke (koje su mi skotne), filter (Sera fil 60-unutarnji filter) i grijač (Vita Tech 50). Čitala sam na internetu da ako ima tako malo riba kao što imam ja, ne treba često mijenjati ugljen pa i općenito filter. Znam da se nakon 3 do 4 tjedna mora očistiti. Uglavnom, netko mi kaže jedno, netko drugo i baš sam u dilemi. Kažu da nakon što se baci ugljen koji je potrošen, ne treba stavljati novi i do mjesec, dva pa i tri. To mi nije jasno jer on skuplja sve štetne tvari iz akvarija pa zašto se ne mora stavljati baš svaki put? I može li se ovaj stari ugljen koji se izvadi samo isprati u vodi i staviti ponovno u filter ako ima tako malo riba? Molim vas, ako mi možete osobno u kratkim crtama odgovoriti.
Hvala! Ivana

O: Aktivni ugljen s vremenom “gubi” sposobnost vezanja štetnih tvari, odnosno smanjuje mu se kapacitet filtracije. Načelno, aktivni ugljen treba mijenjati svakih 30-ak dana.

Kada se raspravlja o filtraciji potrebno je naglasiti da filter radi u nekoliko faza. Vodu filtrira mehanički, biološki i kemijski.

Spužva vrši mehaničku filtraciju, a što je još važnije biološku filtraciju. Mehanička filtracija je bitna u smislu da zaustavi krupne čestice na početku filtera kako bi se osigurao neometani protok vode kroz ostatak filtera. Postavljanjem akvarističke vate na početku protoka omogućava se lakše čišćenje i izmjena (po potrebi svaki dan) bez remećenja rada ostalih filter materijala.

Biološka filtracija je iznimno bitna, a odvija se podsredstvom pozitivnih bakterija koje stvaraju kolonije na spužvama filtera (osim na spužvama ima ih i na šljunku, dekoru i sl.). Zbog toga je s spužvama potrebno postupati s pažnjom. Bitno je naglasiti da ih se nikada ne smije ispirati tekućom vodom direktno iz slavine jer ona sadrži klor. Spužve se ispiru u vodi iz akvarija nakon izmjene vode i to na način da se samo malo istisnu u kanti s upravo izmjenjenom vodom (kako bi se očuvalo što više kolonija). Filter materijal se nikada ne mijenja cijeli odjednom, već je to potrebno učiniti postepeno kako biste očuvali barem dio bakterija.

Kemijska filtracija (ugljen, zeolit, zeo-carb) nam pomaže filtrirati određene mikro i makro elemente, u principu toksične spojeve kao što su rezidue lijekova i sl. U pravilno pripremljenoj vodi za akvariste-hobiste, koji nemaju zahtjevne vrste (riblje i biljne), ovaj dio filtracije je “najmanje” važan (ako se ijedan dio filtracije može tako nazvati).

Dakle, ugljen je potrebno mijenjati otprilike jednom mjesečno (ukoliko ga želite imati u filteru), a posebice nakon svakog liječenja.