Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto više o fat tail gekonima? Hvala, Igor

O: Fat tail gekon (Hemitheconyx caudicinctus), kao i leopard gekon, ima prave očne kapke. Vrlo je sličan leopard gekonu s obzirom na oblik i veličinu tijela, ali se daleko razlikuju s obzirom na životne potrebe i ponašanje. Kao odrasla jedinka postigne veličinu oko 20 centimetara, a životni vijek je oko 20 godina. Na prstima nema adhezivnih papučica. S vlasnikom nakon nekog vremena uspostave dobar odnos, pa ćemo ih često zateći kako se odmaraju na rukama ili ramenima vlasnika.

Fat tail geckon obitava u zapadnom dijelu Afrike, na području Senegala i sjevernog Kameruna i to u savanama, stjenovitim i suhim šumovitim područjima, i granicama rijeka. U zatočeništvu preferiraju polu vlažna i suha područja u terariju. Terarij mora biti veličine minimalno oko 80 litara, s obaveznim mjestom za skrivanje. U terarij se preporučuje staviti samo jednog mužjaka jer često dolazi do konflikata i agresivnog ponašanja. Ukoliko namjeravate imati i ženku, savjetujem odvojeno držanje od mužjaka do sezone parenja.

Kao podlogu baby gekonima se preporučuju papirnati ručnici, kako bi uočili eventualne promjene vezane za konzinstenciju stolice te parazite. Vrlo su čiste životinje i koriste samo jedan dio terarija za obnavljanje nužde. Pijesak dolazi u obzir eventualno kod starijih životinja, dok kod mladih gekona može izazvati smrt i gušenje. Adekvatna podloga je vrlo bitna i kod odraslih gekona, jer se često događa da gekoni progutaju dijeliće podloge, što završava zatvorom i ileusom.

Terarij treba biti grijan (nikako ne koristiti grijače stijene), kako bi se postigla temperatura od 27-28 stupnjeva celzijusa u hladnijem dijelu terarija i 30-33 stupnjeva celzijusa u toplijem dijelu terarija. Na taj način će gekon birati mjesto koje mu najviše odgovara. Noćna temperatura može biti i ispod 20 stupnjeva celzijusa. Temperaturu obavezno kontrolirajte termometrom kojeg ćete također smjestiti u terarij. U teriju obavezno mora bit vlažniji dio, što ćemo postići stavljanjem posude sa vodom ili postavljenjem vlažne kore drveta, kako bi gekoni nesmetano mogli presvući kožu.

Mlade gekone je potrebno špricati mlakom vodom svaki dan, a odrasle 2-3 puta na tjedan.

Kako su ovo noćne životinje, u literaruri se navodi da im nije potrebno osvijetljenje sa UV-spektrom. U tearariju bi trebalo omogućiti 12 sati dan i 12 sati noć.

Gekoni se hrane cvrčcima, i manjim crvima, sa obaveznim dodatkom multivitaminskih i mineralnih pripravaka. Omjer kalcija i fosfora mora biti 1:1. Većim gekonima jednom mjesečno može se dati jedan pinki miš. Mladi gekoni bi se trebali hraniti svakodnevno sa 6-10 cvrčaka na dan, dok odraslima je dovoljno 5-8 cvrčaka 3 puta na tjedan. Cvrčke koje ne pojedu svakako je potrebno ukloniti iz terarija, jer se često događa da ozlijede gekone dok spavaju.

Fat tail gekoni se smatraju odraslima najranije u dobu od 8 mjeseci, što ovisi o uvjetima držanja, no prosječna dob kada završavaju u potpunosti rast i razvoj 12 mjeseci.

Gekoni su terestrialne životinje, odnosno potrebno ima je više podnog prostora za kretanje. Nikako ih nemojte primati za rep jer, osjećajući  se ugroženima, odbacuju rep, koji će se regenerirati, no više nikada neće biti tako lijep kao rep kojeg je odbacio.

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.