Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Danas u noći moj pas je počeo cviliti pa sam otišla vidjeti što se događa. Nije mogao ustati, pomokrio se po podu i išla mu ju slina na usta, ali ne i pjena. Ima 3 godine i prije nismo imali nikakve probleme s njim. Ima li on epilepsiju ili može biti nešto drugo? Ana

O:
Epilepsija je neurološki poremećaj kojeg karakteriziraju prolazni, nagli, periodični napadi, koji kratko traju i brzo prolaze. Vlasnik koji je vidio barem jedanput takve napade kod svog ljubimca, ima jasno memoriranu sliku o čemu se radi.

U osnovi bolesti nalazi se abnormalna električna aktivnost mozga, koja za posljedicu ima neusklađen prijenos živčanih impulsa i kliničku sliku epilepsije. Zašto do toga dolazi, ne zna se točno.

U većini slučajeva kada se kaže "epilepsija" misli se na poremećaj kod kojeg se ne zna uzrok, iako u stvari epilepsija predstavlja samo simptom u čijoj osnovi se nalazi neurološki poremećaj, koji može nastupiti zbog situacija kojima poznajemo prirodu. To su tumori, prolazne hipoglikemije, tetanus, krvarenja, neke parazitarne invazije, nervna forma štenećaka. Epilepsiju kojoj ne znamo uzrok zovemo idiopatska ili genuina.

Smatra se da pojedine pasmine pasa češće oboljevaju od epilepsije: belgijski ovčar, bigl, njemački ovčar, jazavčari i drugi.

Prva pojava epi napada događa se u dobi psa od 6 mjeseci do pet godina. Cijeli epi napad ima nekoliko faza, od kojih prva može proći neprimjetno jer se radi o promjeni raspoloženja, kod ljudi u toj uvodnoj fazi javljaju se glavobolje i nesanica. Druga faza uključuje vidljivije znake poput nervoze, skrivanja, paničnog bježanja, slinjenja..., a treća faza je najmarkantnija jer dolazi do gubitka svijesti, padanja, grčenja mišića i karakterističnog "veslanja" koje traje 1-3 minute. Obično dolazi do nekontroliranog mokrenja i defekacije. U posljednjoj fazi, koja može potrajati i cijeli dan, psi su dezorijentirani, zbunjeni, nemirni ili pak letargični, ponekad se čak javi i prolazno sljepilo.

Pojedini vlasnici pasa u stanju su uočiti prve uvodne znake, što je iznimno važno s obzirom na elastičnost u primjeni lijekova. Dijagnostika se temelji na neurološkom pregledu i povijesti bolesti, pri čemu treba isključiti druge potencijalne uzroke.

Liječenje se preporučuje za pse koji imaju jedan ili više napada mjesečno, a cilj je smanjiti učestalost i težinu napada. Phenobarbiton se daje najčešće, a jako je važno pridržavanje propisanih doza jer se razvija tolerancija, kao i nuspojave poput depresije i smanjenja funkcije jetre, a može se razviti i ovisnost.

OZNAKE: