Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Planiram nabaviti bretonskog epanjela, ali na žalost nisam našla puno podataka o njemu. Znam sve o njegovu izgledu, ali me zanima njega. Pročitala sam da bi mu trebalo često pregledavati uši, ali zašto? Zanima me čime ga treba hraniti, koliko puta dnevno, da li dobro podnosi hladnoću i slično. Ima još jedna stvar koja me zabrinjava. Psića neću moći držati u kući, nego vani u boxu. Da li će on dobro podnijeti tu činjenicu? Ja ga ne bih izvela van, ali roditelji mi ne dopuštaju da novi psić boravi u kući. Koliko je pametno da štene prvu noć u novom domu provede vani? Da li to može stvoriti nekakav strah ili nesigurnost? Zahvaljujem vam unaprijed. Pozdrav! Ema

O: Epanjel breton pripada VII FCI skupini - skupina ptičara. Visina mužjaka iznosi 48 - 50 cm, a visina ženke 47 - 49 cm. Težina iznosi 13 - 15 kg.

Boja dlake je bijela i narančasta, crno-bijela ili trobojna. Sama dlaka je glatka, priljubljena i gusta.

Zbog takve dlake, kao i zbog namjene i naravi pasmine (lovački pas živahne naravi), dlaku je potrebno iščetkavati (kako se ne bi stvorili čvorovi).

Redovito treba kontrolirati uši. Naime, kod pasmina koje imaju preklopljene uši (španijeli, labradori, baset,...) česta je pojava različitih problema koji se razvijaju kao posljedica topline i vlage koje u njima zaostaju ili ulaska stranog tijela (npr. klas ili lisičji rep) u vanjski zvukovod. Stoga, redovite kontrole preveniraju pojavu problema s ušima.

Potrebno bi bilo i redovito kontrolirati i uklanjati višak dlake s unutrašnje površine uha. Na taj način omogućujete bolje zračenje i smanjujete rizik nastanka infekcije.

O prehrani štenadi srednje velikih pasmina pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., ovdje.

Držati psa u dvorištu ili u kući (stanu) ovisi prvenstveno o odluci vlasnika. Naravno, pri tome treba uzeti u obzir pasminsku pripadnost i klimatske uvjete (pastirski i ovčarski psi idealan su izbor ukoliko želite psa držati na dvorištu).

Ukoliko se odlučite za to, morate osigurati adekvatan smještaj za svog psa, tj. kućicu koja bi trebala biti odgovarajućih dimenzija s obzirom na pasminu psa. Bilo bi poželjno kućicu smjestiti na takvo mjesto da nije izložena udarima vjetra, da ima nadstrešnicu koja će štititi ulaz od kiše i snijega i, naravno, podnica bi trebala biti odignuta od poda barem 10-20 cm. Treba omogućiti psu slobodno kretanje dvorištem, za što je preduvjet ograđeno dvorište.

Uzgajivači savjetuju da prvu večer ljubimac provede u blizini novih članova obitelji kako bi mu se dodatno umanjio stres odvajanja od majke. Stoga, bilo bi potrebno započeti s privremenim smještajem - kartonskom kutijom ili ograđenim prostorom u spavaćoj sobi, gdje će psa tješiti pogled, zvuk i miris njegove "nove" obitelji.

OZNAKE: