Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog 2 godine te su mu jučer dijagnosticirali da ima parazit Encephalitozoon cuniculi. Glavica mu je krenula u desnu stranu prije 8 dana, a napadaji su počeli prije 4 dana. Kada sam prvi put išla veterinaru, nije mu to dijagnosticirano, već ga se liječilo kao da ima infekciju koja mu utječe na ravnotežu i mozak. Tada su mu 2 dana davane injekcije za živce i protiv infekcije. Kako mu od toga nije bilo bolje, potražila sam drugo mišljenje i tada mu je postavljena dijagnoza. Jučer mu je veterinar dao B komplex i Enrofloksacin, a danas je dobio Fenbendazol (0,3 ml) i 2x Enoxil (0,3 ml 5%). To će veterinar davati sedam dana pa ćemo vidjeti kako će reagirati. Kunić želi i jesti (većinom sijeno, ali smo mu dali

peršin i blitvu, jabuku i bananu ne želi) i piti, ali mu mi moramo davati. Nažalost, sve teže hoda i danas i jučer ne želi hodati, već stoji naslonjen na kavez, ali tada najčešće normalno sjedi. Napadaje ima samo kada pokuša hodati i ne traju puno. Moje pitanje je da li smo kasno došli, da li će terapija uspjeti s obzirom da je prave lijekove dobio tek nakon 7 dana od kada mu se glava nakrivila u desno, a 4 dana od kada su krenuli napadaji? Također, u čemu se nalazi najviše B vitamina ili gdje ima kupiti B komplex da mu i to damo? Imate li još kakav koristan savjet što da radimo?
Hvala, Romana

O: O parazitima koji uzrokuju neurološke bolesti u kunića pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Napomenut ću samo još slijedeće "- zabilježeno je kako se pojava ovog parazita u moždanom tkivu kunića može uočiti mnogo dulje nakon što se infekcija u bubrezima izliječi, a što se povezuje sa činjenicom kako je mnogo otpornija barijera krvnih žila u mozgu. Također, često je slučaj da parazit ostaje u mozgu kunića bez da uzrokuje daljnja oštećenja i klinički vidljive simptome. No, ukoliko se parazit pokuša razmnožiti, oštećenja moždanog tkiva će biti mnogo opsežnija.

Neurološko oštećenje se javlja u nekim slučajevima, no ne postoje egzaktni dokazi da li sam parazit uzrokuje neurološke smetnje uslijed svojeg razmnožavanja i rasta ili su smetnje uzrokovane imunološkim odgovorom organizma. Tako se klinički vidljivi neurološki znakovi mogu javiti mjesecima nakon prvotne invazije ovim parazitom, što je koristan podatak ukoliko imate nekoliko kunića u kućanstvu ili Vaš kunić dolazi u doticaj sa drugima. Dakle, Vaš kunić nije zarazan za druge u ovoj fazi, no spore koje su izlučivane u okolinu tijekom infekcije u bubrezima.

U literaturi je zabilježeno tek nekoliko slučajeva uginuća direktno povezanih sa invazijom parazitom E. cuniculi.

Invazija ovim parazitom samostalno rijetko dovodi do ugrožavanja života. No, udružena sa drugim problemima i oboljenjima koja oslabljuju imunološki sustav, može uzrokovati i ozbiljnije poremetnje zdravlja. Stoga je terapija antibioticima i vitaminska potpora indicirana u spriječavanju sekundarnih infekcija.

Kunićima sa manifestacijom neuroloških kliničkih znakova encefalitozoonoze stanje se može stabilizirati i osigurati kvalitetan život dulje vremena. Kao i sa svakim kroničnim oboljenjem, cilj je kuniću osigurati ugodu i kvalitetu življenja, osiguravajući mu kvalitetnu prehranu, te reducirati stres na najmanju moguću mjeru.

Također, bilo koji oblik neuroloških smetnji u kunića uvijek je preporučljivo terapirati i B vitaminima, najčešće kombinacijom B1, B6 i B12 vitamina.

Preporuka je u početku liječenja aplicirati takav B komplex injekciono, a dozu i režim terapije će odrediti Vaš veterinar. Nakon toga, preporučljivo je kuniću dodavati vitaminske pripravke u hrani, odnosno češće u vodi za piće. U ponudi za male glodavce u Pet centru imamo: Sera vitamin plus N - vitaminsko - mineralne kapi za male glodavce, JBL Rodvitol, te Beapfar Lebens vitamine i B-komplex. To su pripravci koji sadrže sve potrebne vitamine za zdrav metabolizam glodavaca i dvojezubaca, u kojima su zastupljeni i navedeni B vitamini.

Svakako se nadam da će se stanje Vašeg ljubimca ubrzo stabilizirati. Slijedite upute o duljini davanja fenbendazola, a o svakoj promjeni simptoma kod Vašeg ljubimca ili uočavanju novih, obratite se Vašem veterinaru, kako bi postojeću terapiju po potrebi prilagodio.