Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj problem je da kada mačka putuje, to joj stvara veliku količinu stresa, a pošto živim nekoliko sati udaljena od rodnog mjesta, nekada je neizbježno da mačka ide sa mnom kući. Ali tu se ne radi o mijaukanju i divljanju po transporteru, već i o tome da mačka vrši nuždu po sebi, napada mene kao vlasnicu kroz prekriveni transporter, doslovno derući se kao da joj netko kožu dere te je u dva navrata odvalila nokte i oderala si lice i njušku. Također dolazi do ekstremne salivacije, mačka proizvodi toliko sline da izgleda kao da se guši i diše kao da se guši. Probali smo s tabletama na biljnoj bazi i nije pomoglo skoro pa uopće, pomoglo je samo s problemom vršenja nužde po sebi, ali to može biti i samo slučajnost. Zanima me što jače mogu dati mački da je ne samo umiri, nego i ošamuti/omami jer samo umirivanje očito ne djeluje. Hvala. Anamarija

O: Osim pripravaka na biljnoj bazi koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji (kao što su Diafarm DiaCalm tablete, NutriScience Kalm Aid tablete, Camon Equilibria - Vet tablete i Camon Equilibria - Vet otopina, Vetoquinol Zylkene kapsule), u ljekarnama  Pet centra  imamo Vetoquinol Sedalin gel koji se izdaje isključivo na recept  izdan od strane ambulantnog veterinara.

Sedalin gel (acepromazin) je djelotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik). Nakon aplikacije Sedalin gela životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost (hipokinezija), opuštanje mišićja. Međutim, za ovaj preparat proizvođač navodi da se ne bi trebao davati životinjama lakšima od 17 kg i ne navodi primjenu kod mačaka, stoga Vam savjetujem da se posavjetujete s Vašim veterinarom o primjeni istoga ili nekog drugog preparata koji bi bio odgovarajući za Vašeg ljubimca, a i radi njegove zdravstvene sigurnosti.

 

OZNAKE: