martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mušku papigu Edel, staru 4 godine. Zadnjih skoro 1 god čupa perje konstantno. Uzgajivač kod kojeg smo ga kupili je tvrdio je to psihički pa smo ga kod njega ostavili par mjeseci da se oporavi i ništa se nije poboljšalo. Papiga ima idealne uvijete: stalno je puštena, veliki kavez dovoljan za dvije are, stalno se igramo sa njom,ne zapuštamo ju, kvalitetna hrana... Najviše me brine što on to radi i kad se mi igramo s njim, stoga mislim da nije psihički, nego da je neka bolest. Da li postoje pretrage ili nešto da ga odvedemo jer ga sad to već jako smeta i vidim da ga čini nervoznim i nisam siguran je li ga to boli. Unaprijed zahvaljujem, Kristian

O: U slučaju Vašeg ljubimca najvjerojatnije se doista radi o "psihičkom problemu" koji je vrlo čest kod većih papiga. Okidač promjene ponašanja, čupanja perja, može biti nešto što je nama nebitno, ali kod papiga izaziva stres i promjenu uobičajenog ponašanja.

Čupkanje postaje navika i vrlo teško se "liječi". Pokušavano je s ovratnicima (od papira ili plastike) koje papige baš ne prihvaćaju. U vodu za piće se dodaju vitamini, bitan je vitamin B1 koji djeluje na CNS, odnosno smiruje papigu. Pošto papiga čupka pero, novo izrasta i probija vrlo čvrstu kožu ptice, što je vrlo bolno. U tom periodu izrastanja, probijanja pera, papige treba redovito špricati vodom u jutarnjim satima kako bi im omekšali kožu.

Neki vlasnici su pokušali nabavkom druge papige olakšati situaciju svom prethodnom ljubimcu, može se pokušati, ali nažalost ne garantira uspjeh u prestanku čupanja perja.

 

OZNAKE: