Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jednogodišnjeg velikog psa mješanca s kratkom dlakom koji je do sada živio u stanu. Zbog zdravstvenih problema mog djeteta odlučili smo ograditi dio dvorišta i napraviti mu kućicu. Ne znam što da stavim na dno kućice da mu ne bude zima. Na koji način da mu olakšam prelaz iz kuće u dvorište? Da li ću ga zbuniti ako mu povremeno dopustim ulazak u stan ili će se brže priviknuti ako mu ne dopustim? Vjerojatno su glupa ova pitanja, ali stvarno me brine kako će se on na to naviknuti, a i ne bi htjela da se razboli, pa mi recite da li mu trebam pojačati prehranu s nekim vitaminima i sl.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Nataša

O: Pas je društveno biće, ali s razvijenim osjećajem individualnosti, koji varira s obzirom na pasminu.

Odabir određene pasmine (ili mješanca) ovisi o tome za koju namjenu želimo psa (za društvo, za čuvara...), te će upravo i o tome ovisiti način života i smještaj psa.

Psi za društvo obično se drže u stanu ili kući, uz vlasnika i njegovu obitelj. U takvim situacijama pas poistovjećuje vlasnikovu obitelj sa svojim novim ''čoporom'', te stoga vrlo rado boravi u njihovoj blizini. Osim toga, psi koji se drže u stanu vole dio dana provesti na terasi ili balkonu, s kojega obično prate zbivanja u vanjskom svijetu, ali istovremeno i svoj ''čopor'' budno drže ''na oku'', što im stvara osjećaj sigurnosti.

Ponekad se dešava da neodgovorni vlasnici drže psa zatvorenog na balkonu i puštaju ga unutra vrlo rijetko, što je za životinju vrlo nepovoljno. Takvi se psi najčešće psihički ne razvijaju pravilno, jer su zbunjeni činjenicom da im je vlasnik odredio svojevrsnu ''kaznu bez povoda''.

Nema li se za psa nabavljenog isključivo radi društva odgovarajućeg mjesta u stanu i nisu li svi ukućani pristali dijeliti dio svog životnog prostora s njime u idućih desetak godina, bolje je ne nabavljati ga i radije se odlučiti za neku drugu vrstu ljubimca.

Općenito se pogrešno misli da je držanje psa u stanu ''mučenje životinje''. Ukoliko se takav pas redovito tri puta dnevno izvodi u šetnju, s time da ima barem  jednu  ''dugu šetnju'' (od 1 - 2 sata) u kojoj će zadovoljiti svoje potrebe za igranjem, kretanjem i trčanjem, vraća se kući miran, umoran i zadovoljan.

Potrebe za igranjem i kretanjem u stanu mogu zadovoljiti isključivo manje pasmine pasa, no to ne znači da i njima nisu potrebne barem one kraće šetnje, kako bi izvršili nuždu i družili se sa ostalim psima.

Psi čuvari obično se drže u dvorištu, bilo da im je cijelo dvorište na raspolaganju ili imaju ograđen samo jedan njegov dio (boks). Dvorište ili boks trebaju biti ograđeni adekvatno visokom ogradom, kako je pas ne bi mogao preskočiti.

Osim što treba obratiti pažnju na to da se psu osigura dovoljno prostora za kretanje, treba mu omogućiti adekvatni smještaj, tj.dobro izoliranu kućicu odgovarajuće veličine, koja će ga štititi od nepovoljnih vremenskih uvjeta tokom cijele godine.

Najčešće se koriste drvene kućice, jer je drvo dobar izolator, a možete ih napraviti sami ili izabrati već gotovu. U Pet centar dućanima postoji veliki izbor drvenih kućica različitih dimenzija. Kod odabira kućice bitno je obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu. Ona ne smije biti premala (jer se pas u njoj ne bi osjećao ugodno), ali ni prevelika (jer tijekom zimskih mjeseci ne bi bio u stanju temperaturom svoga tijela održavati toplinu u njoj). U našim dućanima također postoje i pomična vratašca koja se montiraju na kućicu, tako da i na taj način možete zaštititi Vašeg ljubimca tijekom hladnijih dana.

Vjerujem da su Vas na ovu odluku motivirali zaista ozbiljni zdravstveni razlozi, te Vam stoga preporučujem sljedeće:

Kako prelazak Vašeg psa iz stana u dvorište ne bi bio preveliki šok za njega, savjetujem Vam da ga izvršite postepeno i da se u toj ''prelaznoj fazi'' malo više posvetite svome ljubimcu (malo više igre u dvorištu kako bi mu postalo jednako ugodno kao i u stanu), kako bi shvatio da svojim ponašanjem nije učinio ništa loše i da je još uvijek dio Vašeg ''čopora''.

Na dno kućice možete staviti njegov dosadašnji ležaj, kako bi mu pomogli da shvati da je to od sada ''njegovo mjesto'', ili mu pak stavite neki stari pokrivač, kako bi mu bilo mekano i toplo.

Budući će Vaš pas od sada boraviti vani, taj će ležaj zahtjevati češća pranja.

OZNAKE: