Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Što sve treba znati o nabavi dva psa? Kad treba ih treba uzeti? Je li dobro uzeti oba u isto vrijeme ili najprije jednog pa drugog psa? Treba li praviti s njima indivdualne treninge? Naime, radi se o engleskom špringer španijelu i    tornjaku? Je li bolje najprije nabaviti špringer španijela ili tornjaka?
I u kojoj dobi ih treba uzeti?
Hvala unaprijed!
Josip 

O: Pas je društveno biće pa uživa u društvu ljudi, ali i drugih pasa.

Metodom pokušaja i promašaja, kroz obrede, a ponekad i fizičke sukobe, on pronalazi svoje mjesto u "čoporu" (u Vašem slučaju - Vi, Vaši članovi obitelji, pa i ostali kućni ljubimci pod "istim krovom") i na taj način prihvaćen je i zadovoljan član uspostavljene društvene hijerarhije. Mozak pasa prilagođen je zajedničkim aktivnostima: psi zajedno love, igraju se, spavaju i jedu. U svakoj skupini pasa postoji vođa koji nadzire skupne aktivnosti te, iako ga drugi dominantni članovi čopora mogu izazvati, čopor nepogrešivo slijedi autoritet vođe.

Svime navedenim želim Vam reći da u bilo kojoj dobi nabavite pse, oni će samostalno (instinktivno) odrediti vlastiti položaj na hijerarhijskoj ljestvici. Naravno, poželjno je da istodobno uđu u Vaš dom (tako ćete najbezbolnije izbjeći borbu za Vašu naklonost) te da svakom od njih u jednakoj mjeri posvećujete pažnju, kako se jedan od njih ne bi osjetio ugroženim. Naime, ljudi su psima prihvatljivi kao članovi čopora i prirodne vođe, jer poput njihove majke, mi također kontroliramo hranu, toplinu i sigurnost.

U početku je engleski špringer španijel bio korišten s ciljem da pronađe i digne divljač pri lovu mrežom, sokolom ili hrtom, no danas se traži da, osim pronalaženja i podizanja, ulovljenu divljač i donese. Izvanrednog je njuha (pa se osim lova koristi i za traženje droge i tartufa - skupocjene gljive koje rastu pod zemljom). Građa tijela mu omogućuje veliku izdržljivost što se također, osim lova, može upotrijebiti i za vidove sportske kinologije kao "flajbol" ili "agiliti". Obožava vodu i aportiranje mu je urođeno. Vrlo je inteligentan, veseo i uvijek spreman za rad ili igru, nježan prema djeci, poslušan i privržen pa se koristi i kao pomoć slijepim i invalidnim osobama. Vrlo je društven i obožava ljude, ali i druge pse. Pas je izvanredno prilagodljiv na život u dvorištu ili stanu, jedino što ne dolazi u obzir je lanac.

Tornjaci su jedan od pedesetak postojećih, po obliku međusobno jasno odvojenih pasmina pastirskih pasa. Izvorno su psi te skupine bili rasprostranjeni po cijelome planinskom području euroazijskog kopna, ali i u onim nizinskim predjelima u kojima je postojalo jako nomadsko stočarenje. Prva funkcija svih tih pasmina jest čuvanje stada, najčešće ovaca, no njihova se namjena vremenom širi sve do današnje, gotovo u pravilu jedino lukrativne funkcije. Tornjaci su vrlo oprezni psi, psi koji misle, nikada ne traže svađu, ali su, stjerani u kut, spremni prihvatiti borbu na život i smrt. Samosvjesnost ih prividno čini pomalo nezainteresiranima za okolinu, ali su i te kako budni, prikriveno napetih i izoštrenih čula, te izuzetno uporni i odlučni u ostvarenju svojih nagona ili odluka. Njihova lojalnost prema "stadu" nije nametljiva, ali je apsolutno neupitna, dok su prema strancima nepovjerljivi. U kontaktu s ljudima i ostalim psima ne pokazuju agresivnost van svog "tora", dok se prilikom povreda vlastitog teritorija žestoko opiru. U čoporu reagira drugačije - mnogo brže i opasnije. Kod čopora nema čekanja, odmah se kreće u ofenzivu, sinhronizirano, usklađeno, s urođenom strategijom i u takvom slučaju vlasnik mora imati izuzetan autoritet da ga zaustavi i obuzda. U odnosu na vlasnika i obitelj, nema razlike u ponašanju jedinke i čopora, osim što je uočljivo simpatično nadmetanje za naklonost.

Stoga, odmjerenim autoritetom, kroz zajedničku igru i učenje - uporabom nagrada za poticanje pozitivnog ponašanja - vjerujem da će te ostvariti prekrasnu neraskidivu vezu sa Vašim novim "članovima obitelji".

OZNAKE: